Bu yıl üçüncü kez sinemaseverlerle buluşacak Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda Ulusal Yarışma jürisi belli oldu. Önemli isimlerin yer aldığı jürinin başkanlığını, çok sayıda sinema filmi ve kült TV dizilerine imza atan usta yönetmen Murat Saraçloğlu üstleniyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 3’sü düzenlenecek Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’na başvurular devam ederken, ulusal yarışmada finale kalacak filmleri değerlendirecek jürideki isimler de belli oldu. 23 – 26 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek yarışmanın jüri başkanlığını çok sayıda sinema filmi ve kült TV dizilerine imza atan usta yönetmen Murat Saraçloğlu yapacak. Jüride ödüllü görüntü yönetmeni Kürşat Üresin, çok sayıda önemli film ve dizilerde rol alan başarılı oyuncular Mehmet Usta ve Çiçek Dilligil ile özellikle İran sinemasına dair çalışmalarıyla da tanınan yazar Cihan Aktaş yer alıyor.
ÖNEMLİ İSİMLER JÜRİDE
Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığı koltuğunda “72. Koğuş” ve “Deli Deli Olma” gibi çok sayıda filme imza atan yönetmen Murat Saraçoğlu oturacak. “Karagül”, “Bir Zamanlar Çukurova”, “Savaşçı” ve “Fazilet Hanım ve Kızları” gibi kült dizilere imza atan usta yönetmen Murat Saraçoğlu, pek çok saygın festivalde de jürilik yapmıştı.
Bu yılki jüride, “Kalandar Soğuğu”, “Kodokushi” ve Türkiye’nin Oscar Adayı Nuri Bilge Ceylan imzalı “Kuru Otlar Üstüne” gibi çok sayıda ödüllü filmin görüntü yönetmenliğini üstlenen, Görüntü Yönetmeni Kürşat Üresin; “Ekmek Teknesi” dizisindeki “Ölü” karakteriyle hafızalara kazınan ve çok sayıda film ve dizideki başarılı performansıyla dikkat çeken oyuncu Mehmet Usta; Tiyatro oyunculuğu ve oyunculuk eğitmenliğinin yanı sıra çeşitli TV dizilerindeki başarı performansıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan oyuncu Çiçek Dilligil ile İran sineması üzerine kitap ve çalışmalarıyla tanınan, Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar Cihan Aktaş yer alıyor.
TOPLAM 157 BİN TL ÖDÜL!
Başvuruları devam eden ve yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımın yaşandığı 3. Sultanbeyli Kısa Film Yarışması’nda dereceye girecek filmler için sinemacılara toplam 157 bin TL ödül ve telif verilecek. Yarışmayı birincilikle tamamlayan filme 30bin TL, ikinci filme 20 bin TL, üçüncü filme 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca “Jüri Özel Ödülü” kapsamında seçilen film ise 7 bin TL’nin sahibi olacak. Altı finalist proje ile Özel Seçki’de gösterilen 5 filme 5’ er bin TL gösterim telifi verilecek. Yarışma kapsamında ödüllerin verileceği kategoriler arasında “En İyi Müzik”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetimi”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü yer alıyor. Sinemanın mihenk taşlarına Onur ve Emek Ödülleri’nin takdim edileceği etkinlikte kısa film alanına destekleriyle öne çıkan kişi ve kurumlara da Kısa Filme Destek Ödülleri takdim edilecek.
SON BAŞVURU TARİHİ: 23 EKİM
Kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel türünde filmlerin başvurabileceği yarışma için son başvuru tarihi 23 Ekim olarak belirlendi. 23-26 Kasım tarihleri arasında dört gün süreyle sinemaseverleri Sultanbeyli’de buluşturacak 3. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’na dair detaylı bilgi için yarışmanın resmi web sitesi www.sultanbeylikisafilm.com ziyaret edilebilir.
YARIŞMA JÜRİSİ:
Murat Saraçoğlu (Yönetmen – Jüri Başkanı)
8 Kasım 1970 tarihinde İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Üsküdar Burhan Felek Lise’sinde tamamladı. 1991’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-TV Bölümünü bitirdi. Anne tarafından Gürcü, baba tarafından Bulgaristan göçmeni olan Saraçoğlu, 1991’den bu yana sektörde çalışıyor. Uzun yıllar asistanlık ve yardımcı yönetmenlik yaptıktan sonra yönetmenliğe geçti. Ayrıca 1999 yılında ‘Yaşar Nabi Nayır Hikâye Armağanı’nı kazandı. Hikâyeleri Varlık, Edebiyat ve Eleştiri gibi dergilerde yayınlandı. Yönetmen olarak; Memleket, Yangın Var, 72. Koğuş, Deli Deli Olma, 120 gibi çok sayıda filme imza atarken Bir Zamanlar Çukurova, Savaşçı, Fazilet Hanım ve Kızları, Karagül gibi dizilerinin de yönetmenliğinin yapmıştır.
Kürşat Üresin (Görüntü Yönetmeni)
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü lisans eğitiminden sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünü bitirdi. Görüntü Yönetmenliğini üstlendiği ilk Uzun Metraj filmi Kalandar Soğuğu (Mustafa Kara, 2015) filmiyle aralarında Asya Pasifik Film Ödülleri ve İstanbul Film Festivalinin de bulunduğu, ulusal ve uluslararası festivallerden “En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü” kazandı. Japonya’da çektiği Kodokushı (Ensar Altay, 2020) filmiyle Camera Image’da en iyi sinematografi dalında aday gösterildi. Kuru Otlar Üstüne (Nuri Bilge Ceylan) filmiyle Manaki Brothers İnternational Cinematographers Film Festival’de Altın Kamera ödülünü aldı. Yakın dönemde Görüntü Yönetmenliğini üstlendiği filmler arasında Hayat (Zeki Demirkubuz), Kanto (Ensar Altay), Gülizar (Belkıs Bayrak) yer almaktadır.
Mehmet Usta (Oyuncu)
Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Aslen Trabzon’lu olan Usta henüz yeni doğmuşken ailesi, uzunca bir zaman önce babasının ve amcalarının iş kurduğu İstanbul’a taşındı. Doğum yeri İstanbul olmasa da ilk yaşına İstanbul’da girdi ve burada büyüdü. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde tamamlayıp, Üniversite eğitiminden sonra master eğitimini de tamamlamaya karar veren Mehmet Usta, masterini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji ve Antropoloji Anabilim dalında, Sanat Sosyolojisi alanında “Modernlik ve Modernleşme Ekseninde Geleneksel Türk Tiyatrosu” teziyle tamamladı. Fakülte yıllarına kadar Uzakdoğu Savunma Sanatları ile ilgilendi. Edebiyat, felsefe, tarih ve teoloji hep ilgi alanları olmayı sürdürdü ve tabii ki olmazsa olmaz tiyatro eserlerini de buna dahil etmiştir. Birçok sinema ve dizi filmlerde de rol almıştır. Ekmek Teknesi adlı dizisindeki “Ölü” karakteri ile FOX’ta yayımlanan “Bez Bebek” adlı dizideki “Şoker” karakteriyle tanındı. TRT 1’de yayımlanan “Leyla ile Mecnun” adlı dizide “Kamil” karakterini canlandırdı. FOX’ta yayımlanan “Dedemin Dolabı” adlı dizide “Gomodor” karakterini canlandırdı. Bir Yusuf Masalı adlı dizide “Aşçı İkram” karakterini canlandırmıştır. Son olarak, 2021 yılında TRT 1’de yayımlanmaya başlayan Teşkilat dizisinde Zayed Fadi karakterine hayat vermiştir.
Çiçek Dilligil (Oyuncu)
Tiyatrocu bir ailenin çocuğu olarak tiyatroda büyüdü. 6 yaşında Minik Cadı isimli filmde Minik Cadı’yı oynayarak sinema ile tanıştı. 10 yaşında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Kedi Kız isimli çocuk oyununda Kedi Kızı oynayarak başladığı çocuk oyunlarına ilk, orta ve lise hayatı boyunca devam etti. Liseden sonra eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’nda sürdürdü. Konservatuvarın 3.yılından itibaren dizi ve televizyon filmlerinde oynamaya, Kenter Tiyatrosunda oyunculuk ve seslendirme yapmaya başladı. Konservatuvardan mezun olduktan sonra Müşfik Kenter’in asistanlığı ile birlikte 6 sene Kenter Tiyatrosunda oyunculuk ve müdür yardımcılığı yaptı. Daha sonra Grup Kafka’nın Kurucuları arasına katılıp alternatif sahnelerdeki ilk oyunlarda oyunculuk yaptı. Tiyatro Kare’de oyunculuk yaparken, TV dizileri, sunuculuk ve seslendirme sanatçılığına devam etti. Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile tiyatro hocalığı kariyerine başladı. Özel liselerde yönetmenlik yaptı. Actor Studio, MSM Konservatuvar ve Akşam Okulları’nda Genel Sanat Yönetmenliğinin yanı sıra sahne hocalığı ve yönetmenliğe devam etti. 6 yıl Afife Tiyatro Ödüllerinin jüri üyeliği görevini yürütmüş olan oyuncu; son dönemde2016- 2017 sezonunda yönetmenliğini de yaptığı “Gerçek”, 2017 -2018 sezonunda “Çocuk İstiyorum”, 2018– 2019 sezonunda “Bavul”, 2020 İKSV Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan “Feramuz Pis” ve son olarak yine aynı festivalin 2021 sezonunda Prömiyer yapan “Gabriyel’in Düşü” adlı oyunlarda rol almıştır. Kurumsal Eğitim Danışmanlığı ve hocalığı da yapmakta olan oyuncu, müzisyen Bora Öztoprak ile evli ve 1 çocuk annesidir.
Cihan Aktaş (Yazar)
1960 yılında Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Kalkancı köyünde doğdu. Beşikdüzü Öğretmen Lisesi’ni (1978) ve İstanbul DGSA Mimarlık Yüksek Okulu’nu (1982) bitirdi. Mimar, gazeteci ve okutman olarak çalıştı. Roman ve öykü kitapları yanı sıra kadın meseleleri, sinema, mimarlık ve şehircilik üzerine araştırma ve denemelerden oluşan kitaplar yayımlattı. 2002 yılında Bacıdan Bayan’a/İsamcı Kadınların Kamusal Alan Tecrübesi isimli kitabı TCK 312. maddeye aykırı bulunarak toplatıldı, ancak bu toplatılma kararı daha sonra bozuldu. Hayal Perdesi’nde 2010’dan 2015’e kadar “Büyülü Gerçek” başlığı altında sinema yazıları yazdı. Tahran, Tabatabai Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde 2008’den 2012’ye kadar Yaratıcı Yazarlık, Hikâye Yazarlığı ve Gazetecilik Dili dersleri verdi. 2014 ve 2015 yıllarında Eyüp Caferağa Medresesi’nde Suat Köçer’le “İrfan Sineması” programını hazırladı. 2016 ve 2017 yıllarında Eyüp Film Akademisi’nde Sinema Kültürü dersleri verdi.