Kadıköy Belediyesi çatısı altında sürdürdüğü faaliyetlerini geçtiğimiz yılın Kasım ayı itibariyle Kadıköy’deki yeni binasında devam ettiren Sinematek/Sinema Evi‘nin Mayıs-Temmuz dönemini kapsayan programları açıklandı. Sinema tarihinde iz bırakmış önemli yapıtlardan güncel yerli sinemamızın son dönemdeki önemli örneklerine zengin bir program sunan Sinematek, programın üçüncü ayağında Alman sinemasının son bir yıl içerisinde dikkat çeken, ödüllü örneklerinden bir seçkiyi seyirciyle buluşturuyor. Sinematek’in Goethe-Institut ve German Films işbirliğinde hazırlandığı ‘KINO 2022: Alman Filmleri Türkiye’de’ adlı programı Doğu Almanya’da gerçekleşen son idam cezasının hikâyesini anlatan Franziska Stünkel imzalı Son İnfaz (Nahschuss, 2021) filmiyle açılış yapacak. 10 Mayıs’taki gösterime yönetmen Stünkel de eşlik edecek. 15 Mayıs’a dek sürecek KINO 2022 gösterimleri kapsamında dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’den En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği Ödülü’yle dönen Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush, 2021), Dietrich Brüggemann’a Karlovy Vary Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran Hayır (Nö, 2021) ve Tallinn Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık bulunan Andreas Kleinert imzalı Sevgili Thomas (Lieber Thomas, 2021) gibi filmler seyirciyle buluşacak.
Sinematek, yeni programı dâhilinde yönetmenliğinin yanı sıra şair, yazar, oyuncu, gazeteci ve senarist kimlikleriyle de tanınan Pier Paolo Pasolini’nin filmlerinden bir seçkiye yer veriyor. Pasolini’nin doğumunun yüzüncü yılı vesilesiyle hazırlanan ‘Pasolini Toplu Gösterimi’ başlıklı program, usta yönetmenin Venedik Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi Aziz Matyas’a Göre İncil‘den (Il vangelo secondo Matteo, 1964) Dekameron (Il Decameron, 1971), Canterbury Öyküleri (I racconti di Canterbury, 1972) ve 1001 Gece Masalları‘ndan (Il fiore delle mille e una notte, 1974) oluşan ‘hayat üçlemesi’ne, burjuvazi kalıplarını dinî referanslarla yıkan kışkırtıcı bir hikâye anlatan Teorem’den (Teorema, 1968) Marquis de Sade’ın 18. yüzyılda geçen öyküsünden uyarlanan ve sinema tarihinin en tartışmalı filmleri arasında gösterilen Salo ya da Sodom’un 120 Günü’ne (Salò o le 120 Giornate di Sodoma, 1975) on dört filmini bir araya getiriyor. Sinematek’in İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirdiği programında ayrıca Willem Dafoe’nun Pasolini’ye hayat verdiği Abel Ferrara imzalı biyografi filmi Pasolini (2014) de gösterilecek.
17 Mayıs – 3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ‘Pasolini Toplu Gösterimleri’ne bir sergi de eşlik ediyor. ‘Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları’ adlı sergi 20 Mayıs’ta Sinematek/Sinema Evi’nde ziyarete açılacak. 12 Ağustos’a dek ücretsiz olarak görülebilecek sergi, Pasolini’nin Euripides’in aynı adlı tragedyasından uyarladığı ve çekimleri Kapadokya’da gerçekleştirilen Medea (1969) filminin set fotoğraflarını içeriyor. Foto muhabiri Mario Tursi’nin imzasını taşıyan ve Enrico Appetito Arşivi’ne ait olan set fotoğraflarını bir araya getiren sergi, Pasolini’nin bölgeye bakışı ile Kapadokya’nın kayalık manzaraları arasındaki ilişkiyi gözlemleme imkânı sunuyor. Serginin küratörlüğünü Tiziana Appetito, Flaminia Agnusdei ve Rosa Valentina Raffaele üstleniyor.
Pasolini seçkisi kapsamında seyirciyle buluşacak olan Medea, aşkı uğruna her türlü fedakârlığı yapmayı göze alan ancak ihanete uğrayan Kolhis Kralı’nın kızı büyücü Medea’nın hikâyesini anlatıyor. Opera sanatçısı Maria Callas, ilk ve son oyunculuk deneyimini Medea’ya hayat verdiği bu filmle tecrübe etmişti.
Sinematek önümüzdeki ay itibariyle yeni bir etkinliğe daha imza atıyor. Sinema sektöründen profesyonel isimlerin sektör hakkında bilgi edinmek, iş imkânlarını tartışmak isteyen sinemaseverle bir araya geleceği ‘Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’ 3-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Organizatörlüğünü Sinema Adası’nın üstlendiği buluşmalarda panel, söyleşi ve atölye etkinlikleri düzenlenecek.
Bağımsız Türkiye sineması için bir alan ve gösterim mecrası yaratma hedefiyle işbirliğine giden Sinematek ve FilmKoop, gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. ‘Bağımsız Türkiye Sineması’ gösterimleri Mayıs ve Haziran ayları boyunca her Pazar günü saat 18:30’da Onat Kutlar Sinema Salonu’nda yapılacak. Bu kapsamda gösterilecek filmler gösterimlerinden bir hafta önce duyurulacak.
Film gösterimleri ve etkinliklerin program takvimine Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.
Kaynak: Altyazı Sinema Dergisi