SETEM Akademi’de Bilge Olgaç Filmleri Haftası

SETEM Akademi film yönetmenlerinin film haftaları etkinliğini, sinemamızın en uzun soluklu kadın yönetmeni Bilge Olgaç filmleriyle sürdürüyor. Hafta boyunca tüm etkinlikler ücretsiz gerçekleşecektir.

7 Mart 2015 Cumartesi günü saat 19:00 da Feza Sınar’ın yönetmenliğini üstlendiği “Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç” belgeseliyle açılış yapılacak etkinlik 2010 yılında aramızdan ayrılan Rıza Baloğlu’nun, Bilge Olgaç’ın “Umut Hep Vardı” filminde çektiği set fotoğraflarından oluşan sergisinin açılışı ile devam edecek.

Saat 20:30’da Bilge Olgaç’ın yönetmenliğini yaptığı, Halil Ergün ve Yaprak Özdemiroğlu’nun başrolünü üstlendiği “Gülüşan” filmi gösterimi gerçekleşecek.

Etkinlik 9 Mart 2015 Pazartesi günü saat 20:00’da Bilge Olgaç’ın yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Kadir İnanır ve Özlem Savaş’ın paylaştığı 1991 yılı yapımı “Umut Hep Vardı” filmi ile devam edecek.

11 Mart 2015 Çarşamba günü saat 20:00 da Bilge Olgaç’ın 2.Adana Altın Koza Film Şenliği’nde En İyi Yönetmen ve En İyi 3.Film ödülü kazandığı, başrollerini Demir Karahan ve Ali Şen’in üstlendiği “Linç” filmi gösterilecek.

Etkinlik 13 Mart 2015 Cuma günü saat 20:00’da başrollerini Berhan Şimşek ve Perihan Savaş’ın üstlendiği 1987 yapımı “İpekçe” filminin gösterimi ile sona erecek.

1. BİLGE OLGAÇ FİLMLERİ HAFTASI
FİLM BİLGİLERİ

KAMERANIN ARDINDAKİ KADIN : BİLGE OLGAÇ

Feza Sınar’ın yazıp yönettiği belgesel, Türk sinemasının en uzun süreli ve en çok film çeken kadın yönetmeni olarak tarihe geçen Olgaç’ı tanıtıyor. Dostları, çalıştığı oyuncular belgeselde tanıklıklarına başvurulan isimler.
Bilge Olgaç, “Linç”, “Kaşık Düşmanı”, “İpekçe” ve “Gülüşan” gibi kadın sorunlarının işlendiği sinema filmlerine imza atmış bir kadın yönetmen. Olgaç anısına bir belgesel yapmak, kadın sorunlarındaki duyarlılığın ve farkındalığın arttığı bugünlerde büyük önem kazanıyor.

Feza Sınar, “Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç” adlı belgeselde, hem senaryoyu yazıyor, hem de yönetiyor. Titiz bir arşiv çalışmasının sonucu çekilen belgesel, Bilge Olgaç’ın filmlerinden kısa görüntüler ve arşivlerden alınan Bilge Olgaç’ın konuşmalarından oluşuyor.

Sınar, Bilge Olgaç’la ilgili olarak, “Sinema tarihimiz açısından film çekmiş ilk kadın değildi ama, yönetmenliği bir meslek olarak uzunca yıllar sürdürebilmiş, geçimini böyle sağlamıştı. Bu yüzden de ilk kadın yönetmen olarak hatırlanır” dedi.

Sınar, Bilge Olgaç’ın ilk filmlerinin özelliğine de dikkat çekiyor:

“İlginçtir; Olgaç’ın ilk filmi, başrolünü Yılmaz Güney’in oynadığı ‘Üçünüzü De Mıhlarım’ bir kan davasını konu alırken, en önemli eserlerinden biri olan ve Türk Sinemasının en iyi hapishane filmi olarak adlandırılan “Linç”, birkaç sahnesi dışında, tamamen erkeklerin rol aldığı bir filmdir.”

Sınar, Olgaç’ın sinema kariyerine “erkek filmleriyle” başladığını, 1980’in ikinci evresinde “kadın sorunları”’na eğildiğini söylüyor.İnsanlar aynı duyguları taşırlar. Farklılığı, düşünceler ortaya çıkarır.

Sınar, Bilge Olgaç’ın bir söyleşisine de atıfta bulunuyor:

“Kendisiyle yapılan bir röportajda, o sıralarda televizyonlarda gösterilen Brezilya dizilerinin izlenme oranlarının neden yüksek olduğu sorulmuştu.

Bilge Olgaç’ın yanıtı ‘Bu diziler her insanda bulunan duyguları, zaafları yakalayarak, izleniyorlar. Duygularımız ortak olsa da, bizleri farklılaştıran düşüncelerimizdir, Bu yüzden bu tür yapımların seyirciyi körelttiğine inanıyorum’ oldu.

Sınar, bu yanıtın Olgaç’ın sinema sanatına yaklaşımını da açıkladığı kanısında.

Pasaport verilmedi ödülünü alamadı

Sınar, 1984’te gerçek bir olaydan yola çıkarak çektiği “Kaşık Düşmanı” aynı yıl Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi 3. Film ve En İyi Senaryo ödüllerini almıştı. Film aynı yıl Fransa’da 7.si düzenlenen Creteil Kadın Filmleri Festivali’nde “Jüri Büyük Ödülü”nü ve “Basın Özel Ödülü”nü kazandı. Bilge Olgaç ödüllerini almak için festivale gidemedi, çünkü kendisine pasaport verilmedi” diyor.

Olgaç, 37 sinema filmine imza attı. Sinemadan uzak kaldığı 1970’li yılların seks furyası döneminde reklam filmleri çekti. Televizyon dizisi de çeken Olgaç, yaşamının hiçbir döneminde belli bir yaşam standardını yakalayamadı.
Sanatçının hazin sonu

3 Mart 1994 akşamı haber bültenleri Bilge Olgaç’ın Beyoğlu’ndaki evinde çıkan yangında hayatını kaybettiğini duyurdu. Son filmi “Bir Yanımız Bahar Bahçe”yi neredeyse tamamlamıştı. Kirasını ödeyebileceği yerleşik bir eve yeni kavuşmuştu. Sobalı küçük evinin dekorasyonunu henüz bitirmişti.

Yatağında Galatasaray-Monaco maçını izlerken uyuya kalması onun sonunu hazırladı. İçtiği sigara yatağa düştü ve çıkan yangın, Bilge Olgaç’ın yaşamına son verdi.

Haber, dostları arasında şok etkisi yarattı. Onu tanıyan herkes biliyordu ki; yepyeni bir olgunlukla hazırlamakta olduğu sinema ve belgesel film projeleri vardı. Halil Ergün’ün deyimiyle “Hayat izin vermedi”.

Belgeselde yer alan isimler
Belgeselde, Olgaç’ın yakın dostu ve çalışma arkadaşlarının konuşmalarına da yer veriliyor.
Halil Ergün, Füsun Demirel, Berhan Şimşek, Perihan Savaş, Senarist yazar Osman Şahin, Görüntü Yönetmeni Hüseyin Özşahin, Ablası Mefharet Olgaç, yeğeni Çiğdem Tetiker’le yapılan röportajlar yer alıyor.
Belgesel T.C. Kültür ve Turizm bakanlığı desteği ile gerçekleştirildi

filmarası-bilge olgaç
GÜLÜŞAN
Yönetmen : Bilge Olgaç Senaryo : Bilge Olgaç
Yapımcı : Şeref Gür Gör.Yönetmeni : Hüseyin Özşahin
Oyuncular
Halil Ergün, Yaprak Özdemiroğlu, Meral Orhonsay, Güler Ökten

Çocuğu olmayan iki karılı Mestan’ın (Halil Ergün) gözleri görmeyen, yetim Gülüşan’a (Yaprak Özdemiroğlu) duyduğu aşkı anlatıyor film. Gülüşan ona, iki karısının vermediği çocuğu verecektir. Bu inançla Gülüşan’ı narin bir çiçek gibi her işten sakındırır, diğer karılarında kıskançlığa neden olur bu durum. Üstelik Mestan çocuk sahibi olamayışının nedenini karılarına atmakta ve onlara kötü davranmaktadır.

UMUT HEP VARDI
Yönetmen : Bilge Olgaç
Senaryo : Bilge Olgaç
Yapımcı : Aile Sağlığı Vakfı
Oyuncular: Kadir İnanır, Özlem Savaş, Bülent Bilgiç, Yaşar Güner, İhsan Gedik

Yoksul, geri bırakılmış bir Anadolu köyünde ebelik yapan Kiraz’ın mücadelesi… Kiraz umut ve heyecanla başladığı görevinde altı ayda pes eder. Tanık olduğu koyu cahillik, yanlışlar ve yerleşik inançlara karşı duramayıp köyden ayrılmaya karar verir. Tek destekçisi köyün katı ve korkutucu görünüşlü yalnız adamı Şahan’dır. Genç ebeye gizli bir aşkla bağlı olan Şahan Kiraz’ı Dr. Engin’in de yardımıyla gitmekten vazgeçirir. Kiraz’ın en zor savaşı çocuğu yaşındaki bir kızla evlenen Bahtiyar Ağa ile olacaktır. Ama bu mücadele beklediğinden de çetin geçecektir

LİNÇ
Yönetmen : Bilge Olgaç Senaryo : Kerim Korcan
Yapımcı : Necdet Erdur Gör.Yönetmeni : Ali Yaver
Oyuncular: Demir Karahan, Fatma Karanfil, Ali Şen, Baki Tamer, Danyal Topatan

Haksızlık karşısında yılmayan, zalim kim olursa olsun zulmedilenin yanında yer alan bir mahkum olan Arap Kadir’in hikayesinin anlatıldığı bir film, Linç. Fethi’nin yanında güçlü olmayı ve haksızlıklara karşı dik durmayı öğrenen Arap Kadir, hapishanede müdüründen en azılı mahkumuna kadar her kim zorbalık yaparsa karşısına çıkmaya çalışır.

Bilge Olgaç’ın en iyi filmlerinden biri olarak adı geçen Linç, sahnelerinde çok fazla küfür ve argo olması sebebiyle sansüre uğramış ve elden geçirilmiştir.

İPEKÇE
Yönetmen : Bilge Olgaç Senaryo : Bilge Olgaç, Osman Şahin
Yapımcı : Lokman Kondakçı Gör.Yön : Aytekin Çakmakçı
Oyuncular: Perihan Savaş, Berhan Şimşek, Gülsen Tuncer

Bir tırla şirin bir köye getirilip bırakılan, beline kadar uzanan ipeksi saçlarıyla çevrenin dikkatini çeken gizemli bir kadın. Köylülerin sevecenlikle kulübeye yerleştirmeleri, kadının kulübesini süsleyen nakışçıya aşık olması. Bir fahişenin değişmeyen yazgısını, çevresindeki insanların çelişkilerle dolu iki yüzlü yaklaşımlarını konu alan bir film.

Sinema her şeyim. Hayallerim, bir şekilde hangi alanı olursa olsun temas halinde olmak istediğim, hayatımın vazgeçilmezi..Woody Allen, Dardenne Kardeşler ve Reha Erdem'in sinema dünyalarından tarifsiz bir şekilde etkilenirken; sinema tarihinin en iyi filminin Yurttaş Kane olduğu üzerine düşüncem, seyrettiğim her filmle biraz daha pekişiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir