Quentin Tarantino Film Arası’nda!

Film Arası Dergisi, Ocak sayısında ‘sinemanın yaramaz çocuğu’ Quentin Tarantino’yu kapsamlı bir dosyayla kapağa taşıdı. Ünlü oyuncu Kenan Ece ve yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu ile söyleşilerin yer aldığı dergi, bu sayısında Akira Kurosawa ve Paolo Sorrentino’ya selam duruyor.

Film Arası Sinema Dergisi, 54. sayısında bir yenilik yaparak sinema üzerine güncel bir temayı değil bir yönetmeni kapağına taşıyor. Western türündeki son filmi The Hateful Eight, Ocak ayı içerisinde vizyona girecek, dünya sinema tarihine çok önemli etkileri olan ve gerek yönettiği gerekse de yapımcısı olduğu filmlerle hep farklı açılardan tartışılan sinema aşığı yönetmen Quentin Tarantino’nun sinemasını kapsamlı bir dosyayla masaya yatırıyor. Dosya kapsamında sinefil kimliğiyle de öne çıkan sinema yazarı Kerem Akça değerli görüşlerini Film Arası Dergisi için paylaştı.

Film Arası Dergisi Ocak sayısında dünya sinemasının en etkili ve tartışmalar yaratan yönetmenlerinden Quentin Tarantino’nun sinemasını kapsamlı bir dosyayla ele alıyor. Dosya kapsamında sinema yazarı Kerem Akça dosya konuğu olarak değerli görüşlerini Film Arası Dergisi için paylaştı.

FilmArasi-54TARANTINO’NUN TEK DERDİ SİNEMA
Dosya kapsamında dergi editörlerinden Gökşen Aydemir’in yaptığı röportajda görüşlerini belirten sinema yazarı Kerem Akça, Tarantino sinemasının geçtiği süreçlere, geçirdiği değişimlere ve dünya sinemasına etkilerine dair çarpıcı görüşler beyan etti. Akça’nın verdiği röportajdan bir bölüm şöyle: “Tarantino filmleri tamamen diyalog üzerinden yorumlanırsa, cinsiyetçi ve ırkçı olarak niteleyebiliriz. Ama diyalogdan öte düşünürsek farklı sonuçlar elde ederiz. Bence Tarantino’nun derdi cinsiyetçilik ya da zenci (Afroamerikalı) düşmanlığı değil. Onun derdi sinema, Brian De Palma’nın ilk dönemi gibi. Tarantino sonuçta popüler bir figür; çeşitli, değişik yargılara maruz kalması çok doğal.”

Ayrıca dosya kapsamında Gökşen Aydemir ‘Tarantino Filmlerinde Kana Bulanmış Kadınlık Halleri’, Selin Süar ‘Sinemada Postmodernizm ve Tarantino’nun Retro Estetiği‘ ve Zehra Ayçiçek ‘Tarantino ve Şiddet: Şiddet Güzellemesi mi, Şiddet Sorgulaması mı’ başlıklı makaleleri ile Tarantino sinemasının farklı yönlerine ilişkin detaylı analizlerle katkı sundular.

KENAN ECE: DÜNYAYA AÇILMAK KOLAY DEĞİL
Ertuğrul 1890 filmindeki başarılı performansıyla takdir toplayan son dönemin en öne çıkan oyuncularından Kenan Ece ile gerçekleştirilen röportajda özellikle filmin zorlu çekim sürecinin perde arkasında yaşananlar okuyucunun da ilgisini uyandıracak nitelikte. Ece röportajda uluslararası arenada oyunculuk yapabilmenin zorluklarına değinirken dünyaya açılmanın kolay olmadığına vurgu yapıyor.

FARUK HACIHAFIZOĞLU: 12 EYLÜL’Ü ANLATMAYA ÇALIŞTIK
Malatya Film Festivali’nde kazandığı en iyi film ödülü dışında katıldığı yurt içi ve yurt dışı festivallerde övgülerle karşılanan Kar Korsanları filminin yönetmeni Faruk Hacıhafızoğlu ile yapılan röportaj da Film Arası’nda. Hacıhafızoğlu’yla gerçekleştirilen keyifli röportajdan bir bölüm şöyle: “Biz görünenden ziyade aslında yan hikâye olarak saklıyoruz 12 Eylül’ü. Dolayısıyla onu hissedilen bir şey olarak vermek istedik. Görünen bir şeyden ziyade hissedilen olsun. Muhtemelen de çıktı. Biz işkenceyi çocuğun kâbusunda gördük.”

EFSANE YÖNETMENLER FİLM ARASI’NDA
Film Arası Dergisi Ocak sayısında Türkiye ve dünya sinemasının çok önemli yönetmenleriyle ilgili kapsamlı inceleme yazıları da yer alıyor. Sadece Japon sinemasının değil dünya sinemasının da en büyük ustalarından, kendine has sinema diliyle çok özel bir konumda bulunan Akira Kurosawa’nın farklı aşamalardan geçen kariyerini dergi yazarlarından Rıza Oylum kaleme aldı. Youth filmiyle büyük övgüler toplayan, İtalyan sinemasının son dönemde yetiştirdiği en önemli yönetmen Paolo Sorrentino’nun yükselişteki sinemasının öne çıkan yönleri ise Onur Kırşavoğlu’nun kaleminden okunabilir.

Dergi yazarlarından Ali Can Sekmeç “Yeşilçam’ın Yüzünü Değiştiren Adam” yazısıyla sinemamızda önemli yan karakter oyunculuğunun yanı sıra makyaj alanında çok değerli katkılar sunmuş yetenekli sanatçı Zeki Alpan’ın müthiş ayrıntılarla zenginleşen sinema hayatıyla okuyucuyu buluşturuyor. Merve Yorulmaz Yavaş ise “Ajanda” bölümünde ayın öne çıkan etkinliklerini listeledi.

Murat Ata tarafından hazırlanan Gündem Yorum sayfalarında kapanma kararı alan Ortaköy Feriye Sineması’nın kapanma süreci ele alınırken Mustang’in Oscar yarışında son dokuz film arasına kalması sonrası sinema camiasında hararetli tartışmalar yaratan ‘başarı’ ölçütü üzerine görüşler değerlendirildi.

Ayrıca Gökşen Aydemir’in katılım gösterdiği 52. Uluslararası Antalya Film Festivali ve Batman Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’yle ilgili haberler de Film Arası’nda.

OCAK AYININ VİZYON FİLMLERİ
Film Arası’nın Ocak sayısının vizyon bölümünde dört filmin kritiği yer alıyor. Adı doping skandalıyla anılan şampiyon bisikletçi Lance Armstrong’u konu edinen Son Efsane filmini Talha Ulukır; yıllar sonra gelen devam filmiyle tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği Star Wars serisinin son filmi Star Wars Force Awakens’ı Ahmet Deydin, ilk gösterimi Toronto Film Festivali’nde yapılan ve ülke korku sinemamız içinde farklı bir yer edineceği kuşku götürmeyecek olan Can Evrenol’un yönettiği Baskın: Karabasan filmini Haktan Kaan İçel ve Quentin Tarantino’nun son filmi The Hateful Eight’i ise Serkan Çellik kaleme aldılar.

Film Arası Dergisi, Türkiye genelinde satış noktalarında.

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir