Nehir Tuna filmi “Yurt”, Venedik’te Alkışlarla Karşılandı

Nehir Tunanın ilk uzun metraj filmi YURT, dünya prömiyerini dün akşam Venedik Film Festivalinde yaptı. 5 dakika boyunca ayakta alkışlanan filmin galasına; yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan,Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel katıldı. Çıkan ilk eleştiriler ise övgülerle dolu: Hollywood Reporter, 1960ların etkilerini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahipderken; diğer eleştirilerde Sinematik bir mücevher, Birinci sınıf bir yapım, Sağlam ve iyi yazılmış bir filmyorumlarıyapıldı. 30 Ağustosta başlayan ve bu yıl 80.si düzenlenen festivalin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde yarışan film, dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmetin yaşadıklarını konu alıyor. Bir TN Yapım filmi olan ve Red Balloon Film (Almanya) ile Ciné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcısı olduğu YURTun Fransa dağıtımını Dulac Distribution yaparken, dünya satışını da Pyramid Internationale üstlendi. Festivalin ödülleri 9 Eylül Cumartesi akşamı açıklanacak.

Nehir Tunanın ilk uzun filmi YURT, dünya prömiyerini Cumartesi akşamı (2 Eylül) Venedik Film Festivalinde yaptı. Filmin galasına, yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel de katıldı. 30 Ağustosta başlayan ve bu yıl 80.si düzenlenen festivalin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde jüri karşısına çıkan film, 5 dakika boyunca alkışlandı.

Sinematik bir mücevher

Film hakkında çıkan ilk eleştiriler de övgü dolu oldu. Hollywood Reporterdan Fabio Farzetti, 1960ların etkisini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahipderken; İngiliz View of the Artsdan Maggie Gogler, sinematik bir mücevhersözleriyle tarif ettiği film için, Otobiyografik unsurları ve etkileyici anlatısı ile izleyiciye, toplumsal beklentilerin sınırları içindeki bireysel kimlik mücadelesini tartışma fırsatı sunuyoryorumunu yaptı.

Ayrıca; SFF magazineden Rosana G. Alonso, Birinci sınıf bir yapıma sahip, riskleri cesaretle üstlenen ve etkileyici bir estetikle, dokunaklı sahnelere sahip bir başarı öyküsü” yorumunu yaptı ve indie-eyedan Michele Faggi, Sağlam bir film, iyi yazılmış ve günlük hayatı derin bir lirizmle işleyebilen bir bakışa sahip, ZİZ Newsdan Navid Nikkhah Azad da Kimlik, ötekini kabul ve ideolojilerin çatışması gibi konuları çarpıcı bir şekilde keşfeden etkileyici bir filmdedi.

90lar Türkiyesinde büyüme

YURT, dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmete odaklanıyor. Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmetin okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90lı yılların sonu Türkiyesinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatıyor.

Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtının oynadığı filmin görüntü yönetmenliğini, Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin, müziklerini de Avi Medina yaptı.

Proje aşamasında büyük ilgi gördü

Ana yapımcılığını Tanay Abbasoğlunun üstlendiği ve Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvelin ortak yapımcılığında çekilen film, henüz proje aşamasındayken büyük ilgi uyandırmış, 2019da Sundance Senaristler Laboratuvarı’na giren proje ertesi yıl, Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na Türkiyeden seçilen ilk proje olmayı başarmıştı. Film ayrıca; Nipkow Programm (Almanya), Villa Kult (Almanya), EAVE Producers Workshop (Lüksemburg), Crossroads Ortak Yapım Forumu (Yunanistan), Mannheim Meeting Place (Almanya), Cinelink (Bosna Hersek), Moon and Stars (ABD), Film Independent Fiscal Sponsorship (ABD), MedFilm WIPS (İtalya) gibi proje geliştirme programlarının yanı sıra, Türkiyede !f İstanbul & Sundance Senaryo Labe katılmış, geçen yıl Antalya Film Forumda Work in Progress Ödülü’nü kazanmıştı. Sundancein Stars Collective Grant ile Geliştirme ve Yapım desteklerini kazanan film, Hamburg Film Fonundan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği aldı. Çekimleri 2022de tamamlanan ve TN Yapım ana yapımcılığında ve Red Balloon Film (Almanya) ileCiné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcılığında çekilen YURTun Fransa dağıtımını Dulac Distribution yaparken, dünya satışını da Pyramid Internationaleüstlendi.

İlk uzun filmi ile Venedik’te

Filmlerinde, Türkiyenin karmaşık güncel sorunlarına sosyal yorum ve özgün görsel estetikle yaklaşarak, büyüme, erkeklik, muhafazakarlık gibi konuları meselesi kılan Nehir Tuna, 2007de Bakire Adaadlı kısa film ile başladığı yönetmenlik kariyerini; Moondanceta Calypso Ödülü alanDedeler En İyisini Bilir(2012), !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivalinde Seyirci Ödülü kazanan Basur(2015) ve Adana Altın Koza Film Festivalinin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçilen Ayakkabı” (2018) adlı kısa filmlerle sürdürdü. Yazıp yönettiği ilk uzun filmi YURTile Venedik Film Festivalinin geleneksel Orizzonti bölümünde yarışmaya hak kazandı.

Dünya prömiyerini 2 Eylül tarihinde 80. Venedik Film Festivalinin resmi yarışması Orizzonti bölümünde yapan YURTun Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.

90lı yılların sonu Türkiyesinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen YURT, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmetin yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendini İslama adamış babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmetin tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

NEHİR TUNA Yönetmen, Senarist

Tekirdağ doğumlu. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu ve film üstüne ilk yüksek lisansını 2013te ABDde Rochester Institute of Technologyde yönetmenlik alanında tamamladı. New York merkezli bağımsız film stüdyosu Greencard Picturesda çalıştı ve New York Üniversitesi Profesörü Marilyn Horowitzin kreatif asistanlığını yaptı. 2016da Columbia Üniversitesinde film yüksek lisansına başladı. 2007de ilk kısa filmi Bakire Adayı yönetti. 18 (2010) ve Mary’s Bathroom Camp (2010) adlı kısa filmlerin ardından çektiği Dedeler En İyisini Bilir (2012), Moondanceta Calypso Ödülü’nü, Williamsburgda Seyirci Ödülü’nü aldı. 2015de Basurile, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivalinde Seyirci Ödülü’nü kazanırken; 2018de yazıp yönettiği Ayakkabı” adlı kısa filmi, Adana Altın Koza Film Festivalinin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçildi. 2018de Berlinde Nipkow Programı’nın sanatçı rezidansına davet edildi. 2019da ilk uzun metraj projesi YURT ile, 2019da Sundance Senaristler Laboratuvarı’na (Sundance Screenwriters Lab) ve 2020de de Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na (Sundance Directors and Screenwriters Lab) seçilmeyi başardı. Aynı projeyle, Selanik Film Festivalinde Crossroads Co Production Forum, MFI Concept Factory ve Balkan Film Connectiona seçildi ve Antalya Film Festivalinin Antalya Film Forumu’nda Villa Kult Berlin Artistik Destek Ödülü’nü kazandı. 2023te tamamladığı YURT, dünya prömiyerini Venedik Film Festivalinin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde yaptı.

Filmografi: Yurt (Dormitory, 2023), Ayakkabı (The Shoes, 2018), Basur (Hemorrhoid, 2015), Arkadaşlar (Friends, 2017), Dedeler En İyisini Bilir (Grandpas Know Best, 2012), Mary’s Bathroom Camp (2010), 18 (2010), Bakire Ada (Virgin Island, 2007)

TANAY ABBASOĞLU Yapımcı

İzmir doğumlu. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında TN Yapım’ı kurdu ve “Çalgı Çengi İkimizadlı filmle yapımcılığa başladı. A. Taner Elhan’ın Sevgili Komşum(2018), Onur Ünlü’nün Topal Şükran’ın Maceraları” (2019), Emre Erdoğdunun İstanbul Film Festivalinde En İyi Film ödüllü “Beni Sevenler Listesi(2021) filmlerinin yapımcılığını üstlendi. Ayrıca, Zuhal(2021) ve Ela ile Hilmi ve Ali(2022) adlı filmlerin ortak yapımcısı oldu. 2018de Eflatun TVyi TN Yapım’ın bünyesine katarak YouTube yapımcılığına da başladı ve çeşitli reality şov, kültür ve sanat programlarının yanı sıra, “İçten Sesler Korosuadlı mini dizi üretti. Yapımcısı olduğu BluTV orijinal dizisi “Çıplak, iki sezon boyunca devam etti ve dünya platformlarına Türkiyeden satılan ilk televizyon yapımı oldu. Nehir Tunanın yazıp yönettiği ve yapımcısı olduğu YURTadlı film, 2023 Venedik Film Festivalinin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde dünya prömiyerini yaptı.

PAYLAŞ

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir