7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali’nin Son Taslak Endüstri bölümü kapsamında gerçekleşen söyleşide; “Sinema sektöründe islamofobinin nasıl yaşandığı” hakkında konuşuldu.
Festival Danışma Kurulu üyelerinden Peren Birsaygılı Mut’un modere ettiği söyleşi Kanadalı yönetmen ve yazar Kaz Rahman’ın katılımıyla 23 Kasım Salı günü, Akademi Beyoğlu’nda düzenlendi.
Kaz Rahman’ın uzun ve kısa metraj filmden küçük kesitler izlenerek başlanan söyleşide Rahman, film yaparken mimarinin kendisi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu, mimariyle ilgili kitapları okuyup araştırdığını ve aynı zamanda mekanları ziyaret ettiğinden bahsetti. Camileri, sarayları, türbeleri, eski şehirleri ziyaret ettiğinden de bahseden yönetmen, İran ve Osmanlı minyatür resimlerinin bir manzara içindeki karakterlerden oluştuğu için manzaranın filmlerine olan etkisini anlattı.
“İslami sanat tarihinin bir gücü var”
“Sizi Müslüman bir yönetmen olarak kabul etmeleri açısından Batı sinemasının bir takım kırmızı çizgileri var mı?” sorusu üzerine Kaz Rahman; “Sanat alanında siyasi olarak dini sorgulamak ve onu olumsuz bir ışıkla göstermek belki geleneğin bir parçası. Bence İslami sanat tarihinin bir gücü var. Bu dünya tarihinin bir parçası. Bunu yine savunmacı bir yerden düşünmüyorum. Bence elimizde bir şey var ve bunu nasıl sunacağız asıl konu bu” diye konuştu.
İslami sanatlarla ilgili birçok ülkeyi ziyaret ettiğini de dile getiren usta yönetmen, Hindistan’da yaşadığından, uzun metrajlı iki filminin Hyderabad ve Bidar’da çekildiğinden ve aynı zamanda Türkiye’de uzun vakit geçirdiğinden bahsetti. Macaristan, Makedonya, Fas ve Güney İspanya gibi ülkelerin küçük İslami mimari parçaları ve izlerini de taşını dile getirdi.
İslami Kültür Dünyanın Yarısına Kadar Dokunmuş
İslamafobi’nin postmodern bir yanının olduğundan da bahseden Kaz Rahman, İslami kültürün sadece postmodern mozaiğin parçası olmadığını, farklı kültür ve niş gruplara bu şekilde bakmadığını söyledi. Uygarlığımızın dünya tarihinin bir parçası olduğunu Endülüs’ten Batı Afrika’ya, Güneydoğu Asya’ya kadar gittiğini ve o yüzden dünyanın yarısına İslami kültürün dokunduğunun altını çizen Kanadalı yönetmen sözlerini; “Belki 2 milyar Müslüman var dünyada. Bu azınlık değil, biz azınlık değiliz. Ama kültürel güç bakımından belki son 200 yılda azınlık olduk. O yüzden sadece bir film, bir beyan, deklarasyon bu filmleri izlemeyecekler ya da bu tartışmalara girmeyecekler anlamına gelmez. İlgi duyanlar yapacaklar. Bence insanların Müslüman insanları anlaması için en iyi yöntem; beraber çalışmak, beraber okula gitmek, birbirlerini tanımak, dostluk kurmak ve aynı zamanda daha fazla miktarda izleyiciye ulaşmak.” diye tamamladı.
7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Siyer Vakfı ve Fidan Sanat Vakfı’nın ortak organizasyonu ile gerçekleşiyor.