İnsanlık âleminde yani Universe’de yaşarken sanal-gerçeklik yaşam alanı Metaverse, bu gezegenimize bir çeşit alternatif olarak karşımıza çıktı. Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik gözlükleriyle içine tam uyum sağlayabileceğimiz çok boyutlu mekanlar, daha önce tanımadığımız efektlerle büyülü bir atmosfer, heyecanlı, canlı bir yaşam var burada.
Metaverse platformlarının canlı yayın özelliğinde olması en önemli özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Facebook’un, yeni ismiyle Meta’nın, “Horizon Worlds”u Metaverse evrenlerinden biri. Kanada ve ABD’den 18 yaş üzerindeki kişiler, kendi avatarlarıyla bu dünyaya katılabiliyor, başkalarıyla canlı oyunlar oynayabiliyor, şirket toplantıları yapabiliyor ya da sosyalleşmek için öylesine takılabiliyor hatta kendi oyun ve ortamlarını da oluşturabiliyor. Bu yılın başından itibaren bu evrende VR başlığı teknolojisi Oculus Quest 1 yerine Oculus Quest 2 versiyonu kullanılıyor. Buna benzer özellikler barındıran, arsa satışı yapılan başka Metaverse evrenleri de bulunuyor.
Metaverse’de insanlar tanışabiliyor, kıyafetlerini, aksesuarlarını değiştirebiliyor. Non Fungible Token (NFT) denilen sanat eserleri satın alıp bunları yine bu Metaverse’de sergileyebiliyor. Tıpkı dünyada olduğu gibi hatta çok daha özgürce davranabiliyor. Sergilere, gezilere oturduğu yerden 3 boyutlu gözlük ve cihazlarla katılabiliyor, başka insanlarla tanışabiliyor, ekip kurup film dahi çekebiliyor.
Metaverse’de doğal yaşam içinde, biz canlı bir sinema salonunda istediğimiz her şeyi yapabilen bir karakter olurken bir yandan da bu akış içinde film çekip bu sanat eserini Metaverse’de yayımlayabilme özgürlüğüne sahibiz.
Canlı alanda, ses, ışık, ekipmanlarına ihtiyacın olmaması maliyeti azaltıcı bir unsur olarak görülüyor ama sinema işin içine girdiğinde bir yandan yeni iş imkânları da oluşuyor yani yeni dijital programlar ve bu programların uzmanlarının, teknik kadrolarının işe alınması ve yeni maliyet alanlarının da ortaya çıkması bekleniyor.
Film çekmek için Metaverse’de 3 boyutlu mekânlar emrinizde. Oyuncu olarak avatarlarla iş birliği yapabiliyorsunuz. Filminizde ünlü birine rol vermek istiyorsanız tabii yine oyunculuk ücretleri devreye girebilir. Pahalı NFT’ler söz konusu olursa yine maliyetleri yükseltebilirsiniz. Pazarlama unsurlarını devreye sokacaksınız reklam bütçelemeleri oluşabilir. Yine de az zamanda maliyetsiz bir film çekme imkânlarına sahip olunabileceği öngörüleri de mevcut. Bağımsız filmler Metaverse’de yer alabilir ve geniş kitlelere bu filmlerin gösterilme imkânı sunulabilir.
Ayrıca Universe’de, yeryüzümüzde çekilen bir film de Metaverse’de gösterilebiliyor. Forbes’te yayımlanan bir haber bu konuya güzel bir örnek oluşturuyor. Habere yöre, Hindistan’da yapım şirketi Pooja Entertainment, projeleri için Metaverse’de sanal arazi satın aldı. Sanal alanın ismini Poojaverse olduğunu açıkladı. Buna göre Metaverse’deki ilk Hint filmi; başrollerde Akshay Kumar ve Tiger Shroff’un yer aldığı Bade Miyan Chote Miyan olacak. Romantik drama filmi Radhe Shyam’in fragmanı da Metaverse’de yayınlandı ve ilk yorumlarını avatarlardan aldı.
Metaverse’ün sinemanın geleceğini değiştireceği, en azından yeni teknik unsurlarla birlikte onu geliştireceği, yeni iş alanları sunacağı ve pazarlama unsurlarını çeşitlendireceği kesin görülüyor. Önümüzdeki günlerde 3 boyutlu cihazların, sanal gerçeklik gözlüklerinin ve yapay zekânın hayatımızın içine daha çok girdiğini göreceğimiz yönünde öngörüler var. Sinema salonları tamamen evlere, ileri teknoloji içeren değişen televizyonlarımıza mı taşınacak? Bu da bir soru işareti olarak karşımızda duruyor. Hepimiz yaşayıp göreceğiz, bu sırada sinema sektörünün yeniliklere hazırlıklı olması ve alternatif içerikler üretmesi gerekiyor.
Metaverse evrenine gönderide bulunan filmler ve diziler de bu evreni anlamak adına son dönemde oldukça ilgi görüyor. Bunlardan öne çıkanlar arasında: Ready Player One, Matrix, Free Guy, Westworld, Social Dilemma, Black Mirror, Striking Vipers, Tron, The Thirteenth Floor, Existenz bulunuyor.