Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi, sinema sanatını ciddi derecede etkiledi. Yıllardır yapılan festivallerin ertelenmesi veya iptal olması, sinemaların aylarca kapalı kalması, ekonomik yönden zor günler geçiren sinemaların bir kez daha açılmamak üzere kapanması, filmlerin vizyon tarihlerinin ertelenmesi ve de dijital platformlarda gösterime girmesi ilk olarak karşımıza çıkanlar oldu süreç boyunca. Film üretiminde de durgunluğun yaşandığı son bir yılda işler Türk Sineması açısından da pek istenildiği gibi gitmiyor.
2021 ve sonraki yıllar için umutlarımızı korumaya çalıştığımız bugünlerde sizler için bu yıl ve önümüzdeki yıllarda film festivalleri veya vizyonda izleme şansımızın olduğu yerli sinemamızın yeni örneklerini derledim. Usta yönetmenlerin çok merakla beklenen filmlerinden ilk uzun metrajına imza atan yönetmenlere kadar geniş bir yelpazeyi ele almaya çalıştığım bu yazıda elimizdeki bilgiler ışığında filmlere göz atacağız.
Keyifli okumalar.
Kuru Otlar Üstüne (Nuri Bilge Ceylan)
Son olarak 2018 yılında Ahlat Ağacı ile bizleri buluşturan usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın 9. uzun metraj projesi olan Kuru Otlar Üstüne, buluşmak için can ettiğimiz filmler arasında üst sıralarda yer alıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici’nin yer alacağı filmin senaryosunda ise Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’nun imzası bulunuyor. Nuri Bilge Ceylan’ın filmografisi içinde “en uzun senaryo”ya sahip olan film, böylece yönetmenin en uzun filmi olan Kış Uykusu’nun 196 dakikalık süresini de geçmeye aday görünüyor. Çekimleri bu yıl başlayacak ve önümüzdeki yıl seyirciyle buluşması öngörülen film, Doğu Anadolu bölgesinde zorunlu şark görevini yapmakta olan genç bir resim öğretmeni üzerinden, bir bireyin iç dünyasına, bölgede yaşayan insanların zorlu hayat mücadelelerine ve onları kuşatan coğrafi, etnik ya da sosyal dokunun dinamiklerine göz atmayı deneyen bir anlatım sunacak.
Hayat (Zeki Demirkubuz)
2016 yılında bizlerle buluşturduğu Kor filminden bu yana suskunluğunu koruyan usta yönetmen Zeki Demirkubuz, 12. uzun metrajında bizlere daha önceki işlerindekine benzer bir hikaye sunacak gibi. Sevdiğinin peşinden İstanbul’a giden ve kendini aşağılanmış hisseden bir adamın hikayesine bizler ortak edecek Demirkubuz’un yeni filmini büyük merakla bekliyoruz.
Bağlılık Hasan (Semih Kaplanoğlu):
Bizleri son olarak 2019 yılında Bağlılık Aslı filmi ile buluşturan ve bu filmle ülkemizin Oscar aday adayı olan Semih Kaplanoğlu’nun yeni filmi, yönetmenin Bağlılık Üçlemesi’nin ikinci filmi olma özelliğini taşıyor. Çekimleri sona eren ve başrolünde Umut Karadağ’ın yer aldığı filmin dünya prömiyerini, bu yıl düzenlenecek 71. Berlin Film Festivali’nde yapması ihtimaller dahilinde.
Bağlılık Fikret (Semih Kaplanoğlu)
Listemize yine bir Semih Kaplanoğlu filmiyle devam ediyoruz. Bağlılık Üçlemesi’nin son filmi olma özelliğindeki Bağlılık Fikret, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanını sinemaya aktarmak isteyen 40 yaşlarında bir yönetmenin hikayesini 1930’ların Türkiye’si ve günümüz arasında seyahat ederek anlatacak.
Neandria (Reha Erdem)
Kariyerinde birçok başarılı filme imza atan Reha Erdem’in yeni projesi Neandria. Film, yüksek bir dağın tepesinde, antik bir şehrin yıkıntılarının hemen altında, yoksul ve küçük bir köyde yaşayan Suna’nın atletizmde elde ettiği derecelerle aile geçimine yardımcı oluş, hayattaki yerini arayış, yarışmak ve okumak arasında kalış hikayesini bizlerle buluşturacak.
Bir Umut (Ümit Köreken)
Mavi Bisiklet filminin ödüllü yönetmeni Ümit Köreken’in ikinci uzun metrajı olan Bir Umut, bizleri meraklandıran bir başka film. Çekimleri geçtiğimiz yıl Bursa’da gerçekleştirilen; başrollerinde Eylem Yıldız, Baran Şükrü Babacan ve Funda Eskioğlu’nun yer aldığı film, çocukken babasını kaybetmesinin ardından annesinin evlenmesi üzerine dayısı ile yaşayan Umut’un yıllar sonra annesiyle karşılaşması sonrası yaşanan olayları konu alıyor.
18+ (Ceylan Özgün Özçelik)
İlk uzun metraj projesi Kaygı ile beğeni toplayan Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi serisinin son halkası olan 18+, bir ailenin üç kuşak kadınlarının bayram kutlamasının trajikomik bir intikam gecesine dönmesine odaklanıyor.
İdea (Tayfun Pirselimoğlu)
Son olarak Yol Kenarı filmini izlediğimiz Tayfun Pirselimoğlu’nun heyecanlandıran yeni projesi İdea. Film, şehrin dışında, karanlık bir iş adamına ait boş bir villada bekçilik yapan Kemal’in bir gün bindiği otobüste kimsesiz bir kitabı amaçsızca karıştırması sonucu yaşadığı olayları konu alıyor.
Af (Cem Özay):
Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl 33. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde yapan Cem Özay’ın ilk uzun metrajı olan ve Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Gürcistan sınırında bulunan MacahelVadisi’nin bir dağ köyünde çekilen film, geçimini bir dağ köyünde ağaç ticareti ile sağlayan otoriter bir baba ile çocukları arasındaki çatışmaya odaklanıyor. Filmin başrollerinde yer alan isimler ise Timur Acar, Emine Meyrem, Hakan Aslan, Yusuf Bayraktar ve Macit Koper.
Bir Düş Gördüm (Murat Çeri):
Murat Çeri’nin ilk uzun metrajı olan ve dünyadaki çeşitli festivallerde seyirciyle buluşan film, bizim de merakla beklediğimiz bir yapım. Film, bir trafik kazasında babasını kaybeden ve annesi hastanede komada olan 8 yaşındaki Tarık’ın hafızasını kaybetmesini ve köyde yaşayan dedesi ile ninesinin yanına gönderilmesini konu alıyor.
Merakla buluşmayı beklediğimiz diğer filmler ise şunlar:
- Turagay (Atalay Taşdiken)
- Geceden Fecre Kadar (Tarık Aktaş)
- Umut (Orhan İnce)
- Turna Misali (İffet Eren Danışman Boz)
- Üç Arkadaş (Nursen Çetin Köreken)
- Tavşan İmparatorluğu (Seyfettin Tokmak)
- Muallim (Müslim Şahin)
- Kesilmiş Bir Ağaç Gibi (Tunç Davut)
- İki Şafak Arasında (Selman Nacar)
- Aralık (Selman Nacar)
- İç Bahçe (Ceren Şahan)
- Bir Tutam Karanfil (Bekir Bülbül)
- Yaşamak (Erkan Karabağ)
- Kamış (Cemil Ağacıkoğlu)
- Şimdi Orası (Bünyamin Musullu)