Dünya prömiyerini Ocak’ta Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Ağustos’ta Docufest’te yarışan Deniz Tortum filmi “Maddenin Halleri”, Türkiye galasını yarın akşam 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıyor.
Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in üstlendiği film, festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda yarışacak ve yarın akşam 19:20’de AKM Amfi Tiyatro’da ilk kez Türkiyeli izleyiciyle buluşacak. Bağımsız sinema dergisi Filmuforia’nın dört yıldız vererek “Yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme” sözleriyle övdüğü film, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor ve sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olup bitenle başa çıkabilme yetilerini izliyor.
Ödüllü filmlerinin yanı sıra sanal gerçeklik projeleriyle tanıdığımız ve 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterilen yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un son filmi “Maddenin Halleri”, Türkiye galasını yarın akşam 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıyor. Festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda jüri karşısına çıkacak film, saat 19:20’de AKM Amfi Tiyatro’da ilk kez Türkiyeli seyirciyle buluşacak.
Cerrahpaşa’nın “ömürleri biten” binalarında çekildi
Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in, ortak yapımcılığını ise Fırat Sezgin’in üstlendiği “Maddenin Halleri”; hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında ve ameliyathanelerde dolanarak hastanedeki yaşamı anlamaya çalışıyor.
İstanbul’un en eski ve önemli tıp fakültelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 2018’den beri süren ‘yerinde dönüşüm’ çalışmalarında “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan binaların son zamanlarına da tanıklık eden belgesel; sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olup bitenle başa çıkabilme yetilerini, hastaların bedenleriyle kurdukları kırılgan ilişkiyi ve hemen dışarıdaki Türkiye’yide izliyor.
“Yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme”
Bağımsız sinema dergisi Filmuforia’nın dört yıldız vererek “yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme” sözleriyle övdüğü, Film Comment yazarlarından James Wham’ın “Hastanenin kalp atışını hissediyoruz; organizmaya dönüşen bu şeyin nefes aldığını duyuyoruz” diyerek tarif ettiği film, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaşananları didaktik bir yöntemden ziyade, şiirsel ve çağrışımsal bir metodla izliyor.
Dijital sanat çalışmalarıyla da tanıdığımız ve en son Emre Yeksan’ın ‘Yuva’ filminin dünyasından ilhamla çektiği ‘Selyatağı’adlı sanal gerçeklik filmiyle karşımıza çıkan Tortum,“Maddenin Halleri”nde de teknolojinin görselliğini kullanıyor ve MR, BT gibi insan bedenini inceleme teknolojileri filmin bir parçası haline getiriyor. Aynı zamanda hastaneyi de benzer bir şekilde ‘makina gözü’ne tabi tutan Tortum, hastanenin mimarisini lazer tarayıcılarla üç boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürüyor. Görüntü yönetmenliğini Deniz Tortum’un, kurgusunu Sercan Sezgin’in, müziklerini Alican Çamcı’nın ve ses tasarımını Ernst Karel ve Yalın Özgencil’in üstlendiği filmin renklerini James Norman yaptı.
Ekim’de İstanbul Film Festivali’nde ve Engelsiz Yarışma’da
Dünya prömiyerini Ocak ayında Rotterdam Film Festivali’nin özgün genç yetenekleri duyurduğu bölümü “Bright Future”da yapan film, Ağustos ayında da dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden DokuFest’in Balkan bölümünde yarışmıştı.
New York’ta Museum of the Moving Image’ın düzenlediği First Look Festivali’nin programına seçilen “Maddenin Halleri”, Türkiye galasını yarın akşam 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaparken; Ekim ayında ayrıca, 39. İstanbul Film Festivali’nin Belgesel Film Yarışması’nda ve Engelsiz Filmler Festivali’nin Engelsiz Yarışması’nda gösterilecek.