Kundura DocLab’e Başvurular Başladı

Beykoz Kundura’nın belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine yönelik hazırladığı proje ve kapasite geliştirme platformu Kundura DocLab’e başvurular başladı. Bu yıl ikincisi yapılacak program, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden yönetmenleri yeni projeleriyle birlikte İstanbul’da bir araya getirecek. 22-27 Nisan 2024 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da gerçekleşecek Kundura DocLab, katılımcılara bir hafta boyunca, çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma şansı sunacak. Başvuruların 23 Şubat’a dek süreceği ve toplam 12 projenin seçileceği platformun jürisi, yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşuyor. Seçilen yönetmenlere özel proje ve kapasite geliştirme atölyelerinin yanı sıra seyirciye açık gösterimler ve sanatçı konuşmalarının da gerçekleşeceği Kundura DocLab programı bu yıl da, dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanıyor. Başvurular ve ayrıntılar beykozkundura.com’da.

Beykoz Kundura’nın belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine özel hazırladığı proje ve kapasite geliştirme platformu Kundura DocLab için başvurular beykozkundura.com adresinde başladı. Bu yıl ikincisi yapılacak ve 22-27 Nisan 2024 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da gerçekleşecek Kundura DocLab, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden belgesel yönetmenlerini, yeni projeleriyle İstanbul’da bir araya getirecek.

Araştırma odaklı çalışan yönetmenlere açık

Sinema ve tiyatro pratiğini buluşturarak, katılımcılara bir hafta boyunca, çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma şansı sunacak Kundura DocLab, kurmaca dışı hikâye anlatımında uluslararası sanatsal işbirlikleri ve ilhâm verici metodolojiler geliştirmeyi amaçlıyor. Araştırma odaklı çalışan tüm film ve tiyatro yönetmenlerine açık olan platform, kurmaca dışı hikâye anlatımında uluslararası sanatsal işbirlikleri ve ilhâm verici metodolojiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Belgesel sanatının üretim sürecindeki metodolojilerin derinlemesine geliştirilmesinin yanı sıra, hikâye anlatma sanatındaki kaynakların farklı katmanlarda görülmesine odaklanan Kundura DocLab, kurmaca dışı hikâye anlatımının özünü keşfederek hem sorguluyor ve bugünün tanımlarını tartışıyor hem de yeni yaklaşımlar yaratmanın mümkünlüğünde ‘başka bir dünya’nın yollarını arıyor.

Seyirciye açık programlar da olacak

Katılımcılara bir hafta boyunca kapsamlı bir deneyim sunacak Kundura DocLab programı, İtalyan dramaturg Aljoscha Begrich ve Amerikalı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanıyor. Seçilen yönetmenlere özel proje ve kapasite geliştirme atölyelerinin yapılacağı programda ayrıca, Kundura Sinema ve Kundura Sahne’de seyirciye açık gösterimler ve sanatçı konuşmaları da olacak. Bu yıl, Lübnanlı tiyatrocu, oyun yazarı ve görsel sanatçı Rabih Mroué’nin “Riding on a Cloud” ve “Make Stop Smoking” adlı performansları Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşurken, Gürcü asıllı Fransız belgesel sinemacı Nino Kirtadze’nin filmlerinden bir seçki de Kundura Sinema’da gösterilecek. Programda ayrıca Seiba Anlatı Merkezi’nden hikâye anlatıcısı, eğitmen, yazar Nazlı Çevik Azazi’nin de atölyeleri gerçekleşecek.

12 proje seçilecek

Kundura DocLab’in ikinci edisyonunun jürisi, yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşuyor. Jürinin sinema ve tiyatro alanından seçeceği toplam 12 belgesel projesi, 11 Mart 2024 tarihinde açıklanacak.

Başvurular 23 Şubat’a kadar

22-27 Nisan 2024 tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek Kundura DocLab’e başvurular, 23 Şubat Salı günü Türkiye saatiyle saat 18:00’e dek beykozkundura.com adresinden yapılabilecek. Seçilen projeler ise, 11 Mart 2024 tarihinde Beykoz Kundura’nın web sitesinde ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

Beykoz Kundura
Yalıköy, Süreyya İlmen Cd. No:1, 34820 Beykoz/İstanbul

BEYKOZ KUNDURA
WEB | FACEBOOK | INSTAGRAM | X/TWITTER | YOUTUBE

KUNDURA SİNEMA & SAHNE
FACEBOOK | INSTAGRAM | X/TWITTER

KUNDURA HAFIZA
WEB | E-POSTA | INSTAGRAM | X/TWITTER

beykozkundura.com/DocLab

Başvurular: 8 Ocak-23 Şubat 2024
Seçilen projelerin duyurulması: 11 Mart 2024
Ön Hazırlık Buluşması: 22 Mart 2024
Kundura DocLab: 22-27 Nisan 2024 @Beykoz Kundura

Kültür Sanat Direktörü: S. Buse Yıldırım
Yönetici: B. Ada Kıral
Koordinatör: İzlem Oktay

Program Danışmanları: Aljoscha Begrich, Bruni Burres
Jüri: Dilek Aydın, Gurur Ertem, S. Buse Yıldırım, Yelta Köm

Farklı metodolojilerin ve perspektiflerin iç içe geçtiği, fikirleri ve yaratıcı unsurları kullanarak deneyler yaptığımız Kundura DocLab, sanatçıları belgesel sanatının sınırlarını keşfetmeye davet eden bir proje ve kapasite geliştirme programıdır. Bu uluslararası program Mayıs 2023 tarihinde ilk kez sinema veya tiyatro belgesel yönetmenlerini bir araya getirdi. Davet ettiği farklı eğitmenlerle her sene düzenli olarak kurgulanan program, farklı ülkelerden farklı hikâyelerin ve yaratıcı zihinlerin buluşmasına alan açıyor. Bu, araştırma odaklı çalışan tüm film ve tiyatro yönetmenlerine açık bir platformdur. Sinema ve tiyatro arasındaki bağın gücüne inanıyoruz ve hikâye anlatımının yaratım sürecindeki benzeşen unsurları, örtüşen yenilikçi yönlerini keşfederek bu iki disiplin arasında bir köprü kurmayı hedefliyoruz. Kundura DocLab, belgesel yaratıcılarının eşit bir noktada buluşarak, ortak sanatsal yaratım süreçlerini paylaşabilecekleri ve sanatçıların yaratıcı dünyalarını besleyip, sanatçı kimliklerini zenginleştirebilecekleri bir yapı inşa eder. Tüm bu süreç kapsamında aslında kurmaca dışı hikâye anlatımının özünü keşfederek hem sorguluyor ve bugünün tanımlarını tartışıyor hem de yeni yaklaşımlar yaratmanın mümkünlüğünde ‘başka bir dünya’nın yollarını arıyor. Kundura DocLab, kurmaca dışı hikâye anlatımında sanatsal işbirliği ve araştırma metodolojileri geliştirmek amacıyla, film ve tiyatro pratiğindeki araştırma sürecinin önemine dikkat çekiyor. Program her katılımcının; kendi iç dünyasına dönerek yaratıcı kaynaklarını keşfetmesini, belli bir dramaturjik akışla kurgulanmış ve estetik araştırmaya yönlendiren soruların peşi sıra gitmesini ve yaratma süreçlerindeki dirençlerinin bir nebze de olsa hafiflemesini hedefliyor. Belgesel sanatının üretim sürecindeki metodolojilerin derinlemesine geliştirilmesinin yanı sıra, hikâye anlatma sanatındaki kaynakların farklı katmanlarda görülmesine odaklanıyor.

Detaylı bilgi ve sorular için: kunduralab@beykozkundura.com

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir