Kırmızı Lale Film Festivali 29 Mayıs – 6 Haziran 2015 tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven şehirlerinde sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Üçüncüsü gerçekleştirilecek festivalde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün geçen yılki sahibi Fatma Girik bu yıl ödülü yakın dostu ve meslektaşı Filiz Akın’a takdim edecek. Ferzan Özpetek ise “Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü” ile onurlandırılacak.
Hollanda’nın uluslararası sinema festivali merkezi olarak kabul edilen Rotterdam’da ilk adımlarını atan Kırmızı Lale Film Festivali-KLFF (Rode Tulp Film Festival-RTFF) kısa sürede önemli çevreler tarafından kabul görerek Amsterdam ve Eindhoven’a da yayılmayı başardı. Hollanda ve Türkiye’li sinemaseverlerini bir araya getirmeyi hedefleyen Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen Kırmızı Lale Film Festivali bu yıl da en seçkin gösterimler ve sosyal etkinliklerle izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Ulusal ve uluslararası önemli sanatçı ve konuklar ile basın mensuplarına ev sahipliği yapacak festivalde İlksen Başarır’ın yönetmenliğini yaptığı Bir Varmış Bir Yokmuş açılış filmi olarak gösterilecek. Ustaya Saygı Ödülü’nün bu yıl ki sahibi Ferzan Özpetek, Masterclass etkinliğiyle 2 Haziran’da Amsterdam’da bulunan tarihi Tucinsky sinemasında sevenleriyle buluşacak. Katılımcılar usta yönetmenin Şahane Misafir, Serseri Mayınlar ve Karşı Pencere filmlerini izleme fırsatı bulacaklar.
Festivalin Rotterdam’ın De Doelen salonunda yapılacak tanıtım gününde değerli sanatçılarımız Hüsnü Şenlendirici ve Ferhat Göçer verecekleri konserle izleyicilere keyifli saatler yaşatacak. Festivalin açılışının yapılacağı 31 Mayıs’ta Bir Varmış Bir Yokmuş film ekibi, sanatçılar Fatma Girik, Filiz Akın hazır bulunacak. Akşam açılış filmi Bir Varmış Bir Yokmuş’un gösterilmesiyle son bulacak.
Amsterdam’ın Het EYE Sinema Merkezi’nde yapılacak bir törenle de film ödüllerinin sahiplerini bulacağı festival Eindhoven Nadlab sinemasında yapılacak bir kapanış etkinliği ve Kırmızı Lale Koro’sunun konseriyle son bulacak. Festival süresince izleyiciler Eindhoven Nadlab sinemasında açılacak “Kadın ve Göç” konulu sergiyi ziyaret etme ve film gösterimlerinin sonunda filmin yönetmeniyle sohbet etme olanağı bulacaklar.
3.Kırmızı Lale Film Festivali’nin jüri başkanlığını ülkemizin önde gelen yönetmenlerinden Derviş Zaim üstlenirken, jüri üyeleri ise Türkiye ve Hollanda’nın değerli isimlerinden İlksen Başarır (Yönetmen), Kees Hin (Yönetmen), Bianca Taal (Kuratör) ve Ronald Rovers (Köşe Yazarı ve Film Eleştirmeni) olarak belirlendi. Festival jürisi tarafından yapılacak değerlendirmeyle “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerinin sahiplerini bulacağı festivalde bu yıl “Seyirci Özel Ödülü” ve “Sinema Yazarları Ödülü” de verilecek.
Gözde seçkilerin yer alacağı festivalde Yarışma, Panaroma, Kısa Film ve Belgesel bölümlerinde 9 gün boyunca 40’a yakın film izleyicisiyle buluşacak.
Bugüne kadar gösterimi kesinleşen filmler;
Bir Varmış Bir Yokmuş” Yönetmen: İlksen Başarır (Açılış Filmi)
“Şahane Misafir- Serseri Mayınlar- Karşı Pencere” Yönetmen: Ferzan Özpetek
“Neden Tarkovski Olamıyorum” Yönetmen: Murat Düzgünoğlu
“İyi Biri” Yönetmen: Ayhan Sonyürek
“Beni Sen Anlat” Yönetmen: Mahur Özmen
“Şafakla Dönenler” Yönetmen: Murat Eroğlu
“Annemin Şarkısı” Yönetmen: Erol Mintaş
“İçimdeki İnsan” Yönetmen: Aydın Sayman
“Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” Yönetmen: Çiğdem Vitrinel
“İtirazım Var” Yönetmen: Onur Ünlü
“Gittiler Sair ve Meçhul” Yönetmen: Kenan Korkmaz
“Balık” Yönetmen: Derviş Zaim
“Kar Korsanları” Yönetmen: Faruk Hacıhafızoğlu
“Nefesim Kesilene Kadar” Yönetmen: Emine Emel Balcı
“Deniz Seviyesi” Yönetmen: Esra Saydam, Nisan Dağ
“Rimolar ve Zimolar” Yönetmenler: Nermin Er –İsmet Kurtuluş
“Benim Çocuğum” Yönetmen: Can Candan (Belgesel)
Film seçimlerinin kısa bir sürede tamamlanacağını belirten festival organizasyonu; gösterilen filmler, oluşturulan jüri ve etkinlikleri nedeniyle şimdiden Avrupa’da yapılan Türkiye Film festivalleri arasında en ön sıraya yerleşmeyi başaran Kırmızı Lale Film Festivali’nin sinema üzerinden Türkiye markasının anlatımı için önemli bir yol gösterici olduğunu ve festivalin Benelüks ülkelerinde film çekim merkezi olmasını hedeflediklerini belirtiyorlar.
Kırmızı Lale Film Festivali Hakkında:
Hollanda Türkiye Kültür Vakfı’nın öncülük ettiği Kırmızı Lale Film Festivali, Hollanda ile Türkiye arasında kültürel bağları sinema aracılığıyla güçlendirerek Türkiye’nin tanıtımını yapmak, turizm, sosyal ilişkiler ve tarih odaklı temaların gündeme gelmesini sağlamak amacıyla başlatıldı. İlki 2013 yılında gerçekleştirilen Kırmızı Lale Film Festivali, festival organizasyonu, gösterilen filmler, oluşturulan jüri ve etkinlik nedeniyle Avrupada yapılan Türkiye film festivalleri arasında en ön sıraya yerleşmiştir. Türkiye markasının anlatımı açısından önemli bir fırsat olarak kabul gören festivalin bir görsel sanatlar şenliğine dönüşmesi ve her geçen yıl daha fazla sinemaseveri biraraya getirmesi hedefleniyor.