“İnsani” Olanın Peşinde Bir Festival

TRT World Citizen İnsani Film Festivali 26-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. “İnsani” konulu filmlerin yarıştığı festivalde ulusal ve uluslararası kısa filmlerin gösterimi gerçekleşti. Gösterimler sonrasında ise yönetmenlerle filmlerinin hikâyelerinin, çekim süreçlerinin anlatıldığı söyleşiler gerçekleşti. Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra iki ayrı başlıkta alanında yetkin isimlerle masterclasslar düzenlendi.

Dünyada ve ülkemizde çeşitli festivaller düzenleniyor. Ama belli konulara odaklanan festivallerin sayısı ülkemizde çok fazla değil. TRT World Citizen İnsani Film Festivali’nin  üstlendiği misyon bu noktada çok önemli. Ulusal ve uluslararası yönetmen, yapımcılar bir araya gelerek “insani”  olanın kapsamına, içeriğine dair bir bakış açısı ortaya koyulması sağlanıyor. Festival anlamında kendi için eksiklikleri olsada spesifik bir alana yönelmesi anlamında her sene bir tık üzerine koyarak ilerleyecek izlenimi uyandırıyor.

Sinema yazarı Suat Köçer ve yönetmen Ensar Altay’ın “İnsani Odaklı Filmler Yapımı” başlıklı masterclassında ise insani film yapmanın sınırları konuşuldu. Suat Köçer insani film yapmanın sadece konuyu seçmek olmadığını dile getirdi. Filmin her aşamasında insani kalabilmenin esas nokta olduğunu ekledi. Yönetmen Ensar Atalay ise Amerika’da çekimleri gerçekleşen ve orada geçen “Meleklerin Koruyucusu” (Guardian of Angels) belgeselinin çekim sürecinde yaşadığı “insani” kalma ikilemlerini anlattı.  Belgeselde hikâyesini anlattığı Mohammed Bazeek ile ilgili çeşitli iddiaların ortaya çıktığını ve belgeseli nasıl devam ettirmesi gerektiği noktasında yaşadığı kararsızlıkta vicdani olarak rahat hissedeceği kararı aldığını belirtti. Köçer ve Altay’ın dile getirdikleri aslında bizleri de insani olanın nerede başlayıp nerede biteceğine dair bir sorgulamaya götürdü.

Festivalin bir diğer masterclassı da yapımcı ve yönetmen Mehmet Bahadır Er ile “Hikâye Anlatma Sanatı” üzerine oldu. Filmografisinde “Sev Beni”, “Kara Köpekler Havlarken”, ” Omar ve Biz” yer alan yönetmen, bir hikâyenin peşinden giderken dikkat edilmesi, önemsenmesi gereken noktalar üzerinde durdu.

27 Mayıs’ta Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşen ödül töreniyle festival sona erdi.

İstanbul doğumlu. Lisans eğitimini felsefe alanında tamamladı. Yüksek lisansını Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında, "Sinemada Aşk ve Zaman: Sevmek Zamanı ve Masumiyet Filmlerinin İncelenmesi" başlıklı teziyle tamamladı. Lisansta aldığı "Sinema ve Felsefe" dersi kalemini sinema yazarlığına çevirmesine vesile oldu. Film Arası ile yolları kesişti. 2019-2021 yılları arasında filmarasidergisi.com 'un yayın koordinatörlüğünü yaptı. Şimdilerde ise haberleri, röportajları ve sinema yazılarıyla yer alıyor. 2022 yılından itibaren Litros Sanat Dijital Kültür Sanat Gazetesi'nde editör olarak çalışıyor. Sinemanın gücüne inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir