Film Arası Dergisi ve Yeni Şafak Gazetesi sinema yazarı Suat Köçer, Nokta’nın Hikâyesi” adlı ilk kısa filminin çekimlerini tamamladı. Çekimleri iki gün süren kısa filmde idealist bir yayıncının trajikomik hikâyesi konu ediliyor.
On dört yılı aşkın süredir sinema yazarlığı yapan Suat Köçer, “Nokta’nın Hikâyesi” adını taşıyan ilk kısa filmi için kamera arkasına geçti. İki hikaye kitabı bulunan ve Türk sineması üzerine yazdığı yazı ve incelemelerle tanınan Köçer, senaryosu da kendisine ait olan filmde, idealist bir yayıncının trajikomik hikâyesini konu ediyor.
ÇEKİMLERİ İKİ GÜN SÜRDÜ
İdealist bir dergi yöneticisinin yaşadığı trajikomik bir olayı konu eden filmde usta oyuncu Bülent Polat ile Seçkin Sevim, Tolga Kortunay, Abdullah Akdemir, Mustafa Koç, Abdulkadir Çubuk ve Rıdvan Meral rol alıyor. Çekimleri iki gün süren filmin yardımcı yönetmenliğini deneyimli genç kuşak yönetmenlerden Ahmet Toklu üslendi. Görüntü yönetmenliğini Halil Aslan’ın yaptığı Nokta’nın Hikâyesi, Kültür Bakanlığı fonundan destek almıştı.
İDEALİST YAYINCILAR HEP VAR OLACAK
Dergiler, hür fikrin kaleleridir der, Cemil Meriç. Ardından, kapanan her derginin yıkılan bir kale olduğunu söyler. Dergiler ülkemizin pek çok farklı coğrafyasında, muhtelif fikir ve fraksiyonların neşvünema buldukları, kendilerini kitle ve hatta kuşaklara tanıttıkları mecralar olageldi. Ancak zaman geçtikçe hayatı kuşatan ekonomik dengeler, holding ve kitlesel desteği olmayan (özellikle) kültür-sanat dergilerini büyük imkânsızlıklara itiyor. Her biri idealist kişi veya ekiplerce yayın hayatına devam etmek isteyen dergiler, bu uğurda büyük fedakârlıklara katlanarak ayakta durmaya çalışıyor. Yegâne kaynakları reklam geliri olan bu yayınların en büyük handikabı da yine reklam bulabilmektir. Bu süreçte idealist duygularla ekonomik parametrelerin sıklıkla çatıştığına şahit olur, bu çatışmadan doğan trajikomik olaylara tanık oluruz.
Nokta’nın Hikâyesi, 2012 yılında Sepya Yayıncılık tarafından basılan Dokuz Canlı Hikâye isimli kitabımdan uyarladığım bir senaryodur. Kızılcık Mahallesi’nde yaşayan 9 kedinin anlattığı hikâyelerden biri olan Nokta’nın Hikâyesi, idealist duygularla Ay Vakti isimli edebiyat dergisini ayakta tutmaya çalışan bir avuç idealist insanın bu uğurda yaşadıkları zorlukların küçük bir özetini anlatıyor.
NOKTANIN HİKÂYESİ
Mustafa Kutlu Özel Sayısı çıkarmaya karar veren Ay Vakti Dergisi Yayın Yönetmeni Mümtaz Hoca ve öğrencileri, baskı maliyetini karşılamak için bir iş adamının kapısına giderek reklam isterler. Dergilerini yaşatabilmek adına istemeyerek gittikleri bu kapıda, bir kez daha para ve çıkar ilişkilerinkiyle yüzleşmek zorunda kalırlar. Gösterişin karşısında tevazu, aç gözlülüğün karşısında kanaatkârlığı temsil eden dergi ekibi, en büyük dayanağı yine kendi ideallerinden alıyor. Ticari çarkın acımasız dişlilerine rağmen, ‘nasib’in gelip bulduğu bu idealist insanlar, bize dünya döndükçe, onu kurtarmak isteyecek insanların da var olacağı mesajını veriyor.
SUAT KÖÇER
1980’de ERZURUM’da doğdu. Ortaokul yıllarında hikâyeler yazarak başladığı yazma serüvenine, 2002’den itibaren İstanbul’da devam etti. Çeşitli ulusal dergilerde sürdürdüğü kültür sanat konulu yazılarının ardından, tamamen sinemaya yöneldi. Türk Sineması eksenli eleştiri, araştırma-inceleme ve röportajları ulusal gazete ve dergilerde yayımlandı. Ağustos 2010’da FİLM ARASI SİNEMA DERGİSİ’ni kurdu. TRT TÜRK’te FİLM ARASI isimli haftalık sinema programını hazırlayıp sundu. FİLM ARASI SİNEMA DERGİSİ’nde yazılarını sürdüren Köçer ayrıca, YENİ ŞAFAK GAZETESİ’nde Pazar günleri sinema sayfası hazırlıyor.
Yayımlanmış kitapları
Bu Ne Biçim Cumartesi – Sepya Yayıncılık (Hikâye, 2008)
Belki Şehre Bir Film Gelir– Sepya Yayıncılık (Sinema Yazıları- 2010)
Dokuz Canlı Hikâye– Sepya Yayıncılık (Hikâye- 2012)
Katkıda Bulunduğu Kitaplar
Türk Sineması’nda İdeoloji– (Röportajlar)– Sepya Yayıncılık (2010)
Mayın Tarlasında Cola’sına Maç- (Sinema Yazıları)- Sepya Yayıncılık (2011)
Türk Sinemasında Yerli Arayışlar– (Zeki Ökten Maddesi) – Kültür Bakanlığı Yayınları- (2010)