Herkesin Bir Hesabı Var

Bu yıl 88.’si düzenlenecek olan Oscar Ödülleri’nin adayları açıklandı. Türkiye’ye ağır suçlamalar içeren ve başarısız sinematografisiyle dikkat çeken Fransız-Türk ortak yapımı Mustang, Yabancı Dilde En İyi Film’e aday gösterildi. Diriliş 12 dalda aday olurken, hiç Oscar alamayan Di Caprio bir kez daha şansını deneyecek.
Adaylar açıklandı, yeni bir Oscar süreci daha başladı ve açıklanan adaylar etrafında yapılan tartışmalar, bu yıl 88.’si yapılacak ödüllerin her zamanki gibi hararetli geçeceğinin sinyallerini verdi. Her ne kadar Amerika’da yapılsa da, tüm dünyanın gözünü diktiği Oscar ödülleri, sinema sektörünün en’lerini belirlese de, bir ödül organizasyonundan çok daha fazla anlam ifade ettiği de bir gerçek. Beş binin üzerinde üyenin oylarıyla belirlenen ödüller, başta moda olmak üzere mücevher, kozmetik, reklam ve PR sektörlerinin seslerini sinemacılardan daha çok çıkardıkları bir ‘açık pazar’ alanı olma özelliği taşıyor. Şıklık yarışı, takı şovları, kırmızı halı pozları ve geceye katılanlar hakkında servis edilen dedikodular, alınan ödülleri gölgede bırakacak bir popülariteye sahip. Hal böyle olunca, ince hesapların döndüğü bir ‘pazar’ algısı da kaçınılmaz oluyor.

Peki, bu yıl Oscar mönüsünde neler var? Neler konuşulacak, hangi konular etrafında tartışmalar yaşanacak, ne tür polemiklere şahit olacağız? Bu yıl dikkat çeken belli başlı noktaların bir listesini yaptık ve bu listenin ilk sırasına, Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday gösterilen Fransız-Türk ortak yapımı Mustang’ı koyduk.

TÜRKİYE’YE KARŞI KARA PROPAGANDA
Yönetmenliğini Paris’te büyüyen Deniz Gamze Ergüven’in yaptığı Fransız-Türk-Almanya-Katar ortak yapımı Mustang, bir Karadeniz kasabasında büyükanneleriyle yaşamaya başlayan beş yetim kız kardeşin hikâyesini anlatıyor. Kardeşlerin burada karşılaştıkları baskı, şiddet ve tacizi, son derece kaba ve oryantalist bir dille yansıtan Mustang, Türk aile yapısı ve geleneksel kültürün baskı ve taciz üzerine kurulmuş olduğu mesajını taşıyor. Hikaye, kurgu, oyunculuk ve teknik alandaki kusurlarıyla son derece başarısız bir yapım olan film, açık biçimde Türkiye’ye karşı olumsuz bir tavır sergiliyor.

NEFRET DİLİ HÂKİM
Film gerek hikâye ve gerekse diyalog ve ayrıntılarıyla Türk örf, adet ve aile yapısını sorumsuz, kaba bir dille eleştiriyor. Kız çocuklarına yönelik şiddet ve tacizin yaygın biçimde uygulandığı mesajını veren film, aynı özensiz dille Anadolu yaşam biçiminin bütünüyle şiddet ve taciz üzerine kurulu olduğu izlenimi oluşturuyor. Her ne kadar eline yüzüne bulaştırsa da, politik mesajlarıyla da tavrını ortaya koyarak kızlı-erkekli tartışması ile Gezi Parkı olayları gibi güncel politik olaylara göndermelerde bulunuyor. Ele almaya çalıştığı iffet, çocuk gelinler, muhafazakarlık, erkek egemen toplum eleştirisi gibi mevzuların altında ezilen film, buram buram oryantalizm ve Türkiye karşıtlığı tavrıyla Oscar’ı fazlasıyla hak ediyor.

OSCAR’IN FAVORİSİ; DİRİLİŞ
12 dalda aday gösterilen Diriliş (The Revenant), bu yılın en iddialı yapımı olarak öne çıkıyor. Geçen yıl Birdman filmiyle En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında ödülle dönen ünlü yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu, bu yıl da aynı dallarda aday gösterildi. Bu yılın diğer bir favori filmi olan George Miller imzalı Mad Max: Fury Road, 10 dalda aday olurken, diğer bir iddialı yapım Ridley Scott’ın Marslı’sı ise ödüllere 7 dalda aday gösterildi.

DİCAPRİO BİR KEZ DAHA ADAY
Ödül tarihinin ilginç detaylarından biri de ünlü isimlerin bir çok kez aday gösterilmesine rağmen Oscar sahibi olamaması. Bu isimlerden olan ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio, bu yıl bir kez daha En İyi Erkek Oyuncu dalında aday oldu. Sinema çevreleri DiCaprio’nun ödülü alıp alamayacağını merakla bekliyor ancak genel kanaat ünlü oyuncunun bu kez geceden ödülle döneceği yönünde. DiCaprio’nun rakipleri ise Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (Marslı), Michael Fassbender (Steve Jobs) ve Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız). Redmayne, geçen yıl aynı dalda ödülün sahibi olmuştu.

BLANCHETT GELENEĞİNİ BOZMADI
Hemen her yıl Oscar’a En İyi Kadın Oyuncu ya da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında aday gösterilen Cate Blanchett, geleneğini bu yıl da bozmadı ve Carol filmindeki performansıyla En İyi Kadıncı Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi. Aynı dalda aday gösterilen diğer oyuncular ise Brie Larson (Gizli Dünya), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 Yıl) ve Saoirse Ronan (Brooklyn) oldu.

TARANTİNO’NUN HAYAL KIRIKLIĞI
Açıklanan adaylar arasında en büyük hayal kırıklığını The Hateful Eight filmiyle Quentin Tarantino yaşadı. Büyük ses getiren ve sinema çevrelerinin beğenisini kazan film, yalnızca En İyi Görüntü dalında aday gösterildi.

Suat Köçer, 1980’de Erzurum’da doğdu. Ortaokul yıllarında hikâyeler yazarak başladığı yazma serüvenine, 2002’den itibaren İstanbul’da devam etti. Çeşitli ulusal dergilerde sürdürdüğü kültür sanat konulu yazılarının ardından, tamamen sinemaya yöneldi. Türk Sineması eksenli eleştiri, araştırma-inceleme ve röportajları ulusal gazete ve dergilerde yayımlandı. Ağustos 2010'da Film Arası sinema dergisini kurdu. Film Arası'nda yazı ve röportajları yayımlandı, TRT Türk'te haftalık olarak yayınlanan Film Arası isimli TV programını hazırlayıp sundu, ardından beş yıl süreyle Yeni Şafak Gazetesi'nde, sinema yazarlığı yaptı. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında sinema alanında danışmanlık yapan ve 2017'de devraldığı Malatya Uluslararası Film Festivali'nin direktörülüğünü iki yıl yürüten Suat Köçer, TVNET televizyonunda Sormasam Olmaz isimli sinema programını hazırlayıp sunuyor. Köçer, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında sinema alanında danışmanlık yapıyor. Yazarın ikisi hikâye, biri sinema ve biri de roman olmak üzere yayımlanmış 4 kitabı bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir