‘Göç Filmleri Festivali’ Online Yapılacak

Dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali olmak için hazırlıklar yapan “Uluslararası Göç Filmleri Festivali” için geri sayım başladı. Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek festival, 14-21 Haziran tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilecek.

50’dan fazla filmin gösterileceği festivale, tüm dünyadan online olarak sektörel insanlar, basın, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve akademisyenler de katılım gösterecek. ‘’Uluslararası Göç Filmleri Festivali’’ göç kültürünü ele alacak, etkilerini tartışacak ve göçmenlerin adaptasyon süreçlerini masaya yatıracak.

Festival boyunca, ünlü yönetmenlerden masterclass ve atölyeler, sinema profesyonelleriyle de paneller düzenlenecek. Dünyada ve Türkiye’de son beş yılda önemli festivallerde ödüle layık görülmüş filmlere toplam 26 bin Avro ödül dağıtılacak.

Normal planda, geçtiğimiz nisan ayında Gaziantep’te gerçekleşecek olan  festival, Koronavirüs pandemisi nedeniyle önce ertelenmiş, daha sonra online olarak yapılacağı açıklanmıştı. ‘Uluslararası Göç Film Festivali’ T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenleniyor.

Festival kapsamında özel sergiler düzenlenecek ve tarihi mekanlar gezilecek. Online olarak gerçekleşecek bu etkinlikler, özel teknolojilerle hazırlanacak ve VR gözlükler yardımıyla egrçekçi bir biçimde katılımcılara aktarılacak. Bunun yanı sıra, sahne gerçekliğinde konserler düzenlenecek ve Youtube kanalı üzerinden yayınlanacak. 

Filmler uzun ve kısa metraj olmak üzere iki kategoride değerlendirilecek. Yarışma sonucunda; ‘En İyi Uzun Metraj Film’ 15 bin Avro, En İyi Kısa Metraj Film’ ve ‘İlham Verici Senaryo’ 5’er bin Avro para ödülünün sahibi olacak. Ayrıca, “Aynı Gemi- Same Boat” adıyla düzenlenecek bir başka kısa metraj film yarışmasında da birinciye bin Avro ödül verilecek.

Göç konusunda en önemli ülkelerden biri olan ve koşulsuz göçmenlere kapılarını açan Türkiye, festival aracılığıyla farkındalığı artırmak istiyor. Festivalde göç ve göçmen filmleri, göçmen yönetmenlerin eserleri ve bu konuya bakış atan senaryolara yer verilecek. Festivalde, göçün etkileri, kültürel yansımaları ve adaptasyon süreçleri tartışılacak. 

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir