Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Eskimeyen Film Günleri etkinliğinde gösterilen çok sayıda filme dair yazı ve incelemeler bir kitapta toplatılarak okuyucuyla buluşturuldu.
Kitapla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi;
Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları’nda (BİSAV TSA) geçmişe yönelik bir hafızayı tesis ederken günümüzden geçmişi nasıl yorumlayabiliriz, geçmişle kurduğumuz ilişkiyi nostaljinin ötesine nasıl taşıyabiliriz soruları da üzerinde durduğumuz ve önemsediğimiz meselelerdi. Melodram ve güldürü türlerinin ağırlıkta olduğu Yeşilçam’ı ve mevcut sinema birikimimizi ele alırken hem kuşatıcı hem de sorularla filmlerdeki meseleleri derinleştiren bir bakış açısı yakalamak önemsediğimiz bir konuydu. Bilim ve Sanat Vakfı’nda Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlediğimiz Eskimeyen Film Günleri etkinliği de bu çabaların bir ürünü olarak doğdu.
Etkinlik kapsamında klasikleşen Türk filmleri, yılda 300 filmin vizyona girdiği bir dönemde gözardı edilen, geri planda kalan “gizli hazineler” ve her seneye özgü tematik kuşaklarla birlikte eski filmleri farklı bir gözle değerlendirmek, bunu yaparken de bu filmlerle yeniden seyircilerle büyük perdede buluşturarak sinema kültürüne bir katkı yapmayı amaçladık.
Bu doğrultuda yayına hazırladığımız Eskimeyen Filmler 2/Timeless Movies 2 kitabında da klasikleşmiş Türk filmlerinden Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990), Sevmek Zamanı (1965), Umut (1970) ve Yangın Var (1960); gizli hazineler bölümünde Camdan Kalp (1990), Faize Hücum (1982), Gölge Oyunu (1992), Gramofon Avrat (1987), Kahveci Güzeli (1941), Reis Bey (1988) ve Selamsız Bandosu (1987); Yeni Türk Sineması’nda taşra temsili teması altında ise Kız Kardeşim: Mommo (2009), Tepenin Ardı (2012), Vizontele (2000) ve Yozgat Blues (2013) filmleriyle ilgili çeşitli akademisyen ve yazarların yazılarına yer verdik.