Japonya ile Türkiye’nin ilişkilerine damga vuran ve iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesinde büyük rol oynayan iki tarihi olay; Japon-Türk ortak yapımı “Ertuğrul” filmiyle beyazperdeye yansıyacak! “Ertuğrul” filmi; 1890 yılında Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’un hazin hikayesi ile 1985’te 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal’ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı öyküsünü kurgusal bir senaryoyla anlatacak.
Japon-Türk ortak yapımı “Ertuğrul” filminin yapımcılığını; Japonya tarafında yapım ortağı grubu Ertuğrul Film Partners, Türkiye tarafında ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü üstlenirken, uygulayıcı yapımcılığını ise Böcek Yapım yapıyor. Japonya çekimlerini tamamlayarak Türkiye çekimlerine başlayan “Ertuğrul” filminin geniş oyuncu kadrosunda; her iki ülkeden Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yui Natsukawa, Uğur Polat, Yukiyoshi Ozawa, Mehmet Özgür, Deniz Oral, Tamer Levent ve Melis Babadağ gibi önemli oyuncular rol alıyor. Yönetmen koltuğunda ünlü yönetmen Mitsutoshi Tanaka’nın oturduğu filmin; senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı ise Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata’nın yaptığı “Ertuğrul”un sanat yönetmenliğini, Türkiye’den Hakan Yarkın ile Japonya’dan Hidefumi Hanatani paylaşıyor.
1887 yılında bir Japon heyetinin İstanbul’a gelmesinin ardından, iade-i ziyaret olarak Japonya’ya gönderilmesi kararlaştırılan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul, İstanbul’a dönüş yolunda fırtınaya yakalanır. 18 Eylül 1890 günü, Kashinozaki Deniz Feneri’ne yönelen gemi; kayalıklara çarparak 681 kişilik mürettebatı ile birlikte sulara gömülür. Sahile yaralı olarak ulaşabilen 69 kişi, Japon köylüler tarafından uzun süre misafir edilir. Denizden çıkarılabilen 150 kadar ceset ise fener yakınına gömülür ve daha sonra buraya, Türk-Japon dostluğunu simgeleyen bir anıt dikilir.
İran-Irak Savaşı’nın sürdüğü 1985 yılında ise; Saddam’ın emriyle, 24 saat içerisinde Tahran hava sahasının sivil uçaklar için dahi güvenli olmayacağı ilan edilir. Bu tehdit üzerine tüm Avrupa ülkeleri, derhal uçak göndererek vatandaşlarını Tahran’dan tahliye eder, ancak Japonya, bu süre içinde vatandaşlarını aldırmak için uçak gönderemez. Durumun kendisine ulaşması üzerine, dönemin başbakanı Turgut Özal; THY’ye hemen talimat verir ve bir uçak sabaha karşı havalanarak Tahran’a iner. Saddam’ın tanıdığı sürenin dolmasına dakikalar kala İran hava sahasına giren pilot Ali Özdemir; İran’da çalışan Japonlar ve yanlarındaki 30 kişilik yaşlı turist grubundan oluşan 215 Japon vatandaşını kurtararak “Yüzyılın Kurtarma Operasyonu”nu gerçekleştirir.
“Ertuğrul” filmi; iki ülkenin tarihi açısından önemli bir yer tutan bu iki olayın yeni kuşaklara aktarılması ve böylece birbirinden binlerce kilometre uzakta bulunan iki ülkenin kadim dostluğunun hatırlatılması hedefiyle hayata geçirildi. 2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem sebebiyle bir dönem kesintiye uğrayan proje, daha sonra, her iki devletin de desteğiyle yeniden ivme kazandı. Japonya çekimleri tamamlanan ve Türkiye’nin farklı noktalarında çekimleri devam eden “Ertuğrul” filminin 2015 yılının son aylarında vizyona girmesi planlanıyor.