Batman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Batman Sinema Akademisi (BSA) eğitimleri devam ediyor. Bir ayı geride bırakan akademi eğitimleri kapsamındaki ilk “Ustalık Sınıfı” buluşması da Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türk sinemasının büyük ustalarından yönetmen Derviş Zaim’in konuk olduğu etkinliğin moderasyonunu sinema eleştirmeni Suat Köçer üstlendi.
Sinema serüvenine dair sorulara yanıt veren usta yönetmen, filmleri ve mesleğine yaklaşımıyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Söyleşiye Batman Belediye Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, Batman Sinema Akademisi kursiyerleri ve davetli vatandaşlar katıldı.
Annemin Emekli İkramiyesiyle Negatif Aldım
Genç yönetmenlerin engeller karşısında yılmamaları gerektiğini söyleyen yönetmen Derviş Zaim, ilk filmi Tabutta Rövaşata’nın çekim sürecini hatırlatarak şunları söyledi: “Eğer elinizde hareket edecek para yoksa gerilla tarzıyla film çekeceksiniz demektir. Düzenli orduyla değilsinizdir. Birinci örnek düzenli ordudur, ikinci örnek gerilla ordudur. Çok küçük ekibiniz vardır, silahınız azdır. Hareket kabiliyetimiz daha fazladır. Bu gücü kullanarak film yaparsınız. Tabutta Rövaşata böyle yapıldı. Rahmetli annem bana emekliyi ikramiyesiyle 60 kutu negatif alabilmek için para verdi. Onunla 60 kutu negatif aldım. 1996’da bir tane tavus kuşu satın aldım. Oyunculara para veremeyeceğimi söyledim. Görüntü yönetmenine para veremeyeceğimi söyledim. Senaryoyu beğendiler. Ekibi kurduk, çıktık çektik. 17 günde filmi çektik.”
Kamera Fetişisti Olmayın!
Sorulan bir soru üzerine yönetmenliğin yalnızca teknolojiyle ilgili bir durum olmadığının altını çizen usta yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamera fetişizmiyle film çekilmez. Mürekkep yalamak ve bir de kamera gerekir. Mürekkep yalamak da kendi içinde çok çeşitli bölümlere ayrıdır. Mürekkep yalamak çok kitap okumak anlamına gelir. Çok film izlemek anlamına gelir. Daha böyle deneyime sahip olmak anlamına gelir. Şu ya da bir şekilde ne yaptığını görebiliyor olmak gerekir. Ağzından çıkanı insanın kulağının işitiyor olması gerekir. İnsanın kendi ruhunu böyle eğitebiliyor olması gerekir ki bu en zor olan şeydir. Bir insanın ruhunda neler gittiğine dair kendisine mesafe almayı başarabiliyor olması gerekir ve de estetik ve etik olarak ahlaki sistemini kurması gerekir. Bu son derece zordur. Hayat size kazık atacak çok okumayacaksınız yanılacaksınız. Çok yanılacaksınız. Yanıldıklarınıza bakıp tekrar başladığınız yerden yola devam edeceksiniz.”
Buldum Diyen Yalan Söyler
Sanatta arayışın önemine dikkat çeken yönetmen Derviş Zaim, şunları söyledi: “Bir sanatçı “buldum” diyorsa, “budur” diyorsa o sanatçı size yalan söylüyor demektir ve çok daha kötüsünü söyleyeyim; Kendisine yalan söylüyor demektir. Biz insanız, kusurlu yaratıklarız, tam değiliz. Bizim “buldum” dememiz kendimize en büyük ihanettir. Hayat karmaşıktır, gridir hayat sürekli olarak çaba göstermeyi gerektirir. Benim bugün için filanca soruna yanıt vermem ertesi gün benzer bir problemim de aynı soruyla yanıtlanacağı anlamına gelmez. Gelmemeli o bir tembelliktir, zihinsel tembelliktir. Bu zihinsel tembelliğe düşmeden o serüveni sürdürmek gerekir. 25 sene önceki ben ile 30 sene önceki ben ve şu andaki ben aynı insanlar değiliz.”
Yönetmen Derviş Zaim, Batman’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında sıklıkla yönetmen adaylarına tavsiye ve uyarılarda bulundu. Katılımcıların sorularıyla devam eden program, Batman Belediyesi Başkan Yardımcılarından Metin Gürbüz’ün, usta yönetmen Zaim’e teşekkür ve hediye takdimiyle son buldu.