Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilke imza atarak 12 liseden öğrencileri bir araya getirerek bir sinema kursu açtı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin katkılarıyla yürütülen kursta 6 hafta sinema eğitimi alan öğrenciler, kendi filmlerini çekmek için kamera arkasına geçti.
Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Türkiye’de Bir İlk!
Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir projeye imza attı. İlçede bulunan 12 lise içinden seçilen ve sinemayla ilgilenen öğrencilerden sekizer kişilik ekipler kuruldu. Dört hafta boyunca alanında uzman eğitmenler tarafından sinema ve film yapımı üzerine verilen dersler ile öğrenciler kendi filmleri için gerekli alt yapıyı hazırlamış oldular. 14 Mart tarihi itibariyle başlayan proje ekibinde ise, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Dağ’ın yanı sıra, Erkan Yazıcı, Abdülsamed Turan, Mustafa Yılmaz, Yusuf Çağrı Ceylan, Hasan Salim Pınarcı’dan oluşan eğitmenler yer alıyor. Amaçlarının yalnızca sanat yapan kişiler yetiştirmek değil, sanatı seven ve kültürü algılayan bireyler yetiştirmek olduğunu da belirten ve projeyi bu doğrultuda gerçekleştiren ekip üyeleri öğrenci ilgisinden ise gayet memnun.
Sineması Olmayan Arnavutköy’de Onlarca Film Çekiliyor
Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Gelişim Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü Bu Benim Filmim adlı proje sayesinde sinema salonu bulunmayan Arnavutköy’ de birçok film çalışmaları başladı. Bölgede yaşayan gençlere sinema aracılığı ile farkındalık yaratmayı amaçlayan çalışma aynı zamanda meslek arayışı içinde olan öğrenciler içinde bir seçenek oldu. Sanata yönelen ve bu doğrultuda ürünler ortaya koyan öğrenciler geliştirdikleri senaryolar üzerinden projenin bitiminde de bu alanda devam edeceklerinin sinyallerini vermiş oldular.
Adım Adım Sinema
Projenin gerçekleşmesinde öncülük eden eğitimciler sürecin ilerlemesi için düzenli bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. İlk olarak ilçede var olan tüm liseleri gezdiklerini belirten proje koordinatörleri tanıtımların ardından istekli öğrencilerin bizzat seçilerek sürece dahil edildiğini dile getirdi. Eğitimde temel olan yaşadığımız dünyaya farklı yönden bakabilme yetisi olduğunu söyleyen proje ekibi bu açıdan bakıldığında hayata geçirilen bu etkinliğin gençler için önemini belirtirken halkında projeye çok sıcak baktığını dile getirdi. Süreç dahilinde projenin teorik dersleri Arnavutköy merkez ilkokulu konferans salonunda proje başlama tarihinden itibaren cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştiriliyor. Öğrencilerde özgüvenin, sorumluluğun, ekip ruhu duygusunun, dayanışmanın gelişeceği Bu Benim Filmim projesinde gençlere sanatsal beğeni ve duyarlılığın kazandırılacağı, öğrencilerin temel sinema eğitimiyle tanışacağı ve sonraki dönemlerde bu alanda kendilerini gerçekleştirmek için farkındalık oluşturacak altı haftalık uygulamalı eğitim tüm hızıyla devam ediyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Tam Destek
Bu Benim Filmim adlı projeye destek veren İstanbul Gelişim Üniversitesi hem akademisyen kadrosu hem de teknik alt yapısı ile projenin zenginleştirilmesine önemli katkı sağladı. Öğretim görevlisi Selin Süar ve Öğretim Görevlisi Batuhan Kalaycı’nın eğitmen olarak katıldığı etkinlikte akademisyenler, üniversitelerinde var olan teknik ekipmanları öğrenciler ile buluşturarak projenin içeriğine önemli katkı sağladılar. Akademisyenliğinin yanı sıra yazar ve yönetmen olan Selin Süar, gençlerin yaşantısında sanata bir kapı açılmasından dolayı projenin oldukça değerli olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Genel olarak bakıldığında sanatın her kolu aslında bireyin kendisini ifade edebilmesi için önemli bir araç. Ancak sinemanın dinamiklerine baktığımızda bireyin yalnızca kendini ifade etme sürecini değil, topluma hitap edebilme gücünü ve ekip olarak var olabilme potansiyelini de görüyoruz. Projeye adım atarken neyle karşılaşacağımı bilmiyordum, fakat derslere başlandığında daha ilk saatlerden itibaren cıvıl cıvıl bakan gözleri gördükçe ve bizleri her an şaşırtan olağanüstü yaratıcı fikirleri duydukça ilk filmini yapmanın çocuksu heyecanını onlarla beraber yeniden hissettim. Projenin bir parçası olmak benim için onurdur.” şeklinde konuştu. Projede eğitmenlik görevini üstlenen öğretim görevlisi Batuhan Kalaycı ise projeye ilişkin olarak hislerini şu şekilde dile getirdi: “Küçük yaşlardan itibaren sinemaya ilgi duyan biri olarak bu proje beni oldukça heyecanlandırdı. Zira ben sinemaya olan tutkusu yüzünden hep engellerle karşılaşan biriydim. Arnavutköy’de böyle bir projenin varlığından haberdar olduğum zaman inanılmaz sevindim. Daha lise çağlarında olan onlarca öğrenciye bildiklerimi aktarmak çok umut verici. Temennim Bu Benim Filmim projesinin ülke çapında devam etmesi ve bu tip çalışmaların artması.”
Arnavutköy’den tüm Türkiye’ye…
Projenin, yalnızca İstanbul’un diğer ilçeleri için değil, Türkiye’nin her şehrinde iham verici olması ve ülke sineması için lise çağlarından itibaren bir farkındalık yaratması amaçlanıyor. Bu doğrultuda proje çerçevesindeki ana hedeflerinin bir sonraki yıl ülke çapında lise öğrencilerinin başvuracağı bir film festivaline dönüştürülmesi olduğunu belirten Erkan Yazıcı (eğitmen), ülkenin her yanından liseli öğrenci gruplarının çekeceği filmlerin kabul edileceği, profesyonel bir jürinin oluşturulacağı ve festivalin ulusal boyuta taşınacağı bir platform oluşturmak olduğunu söyledi.
Eğitimin İçeriği
Zamanı en verimli şekilde kullanıp, öğrencilere en temel ve pratik bilgiyi vermeyi hedeflediklerini belirten proje ekibi, Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sinema Atölyesi’nin eğitim içeriğini ise şu şekilde belirledi: Sinemaya Giriş, Sinema Tarihi, Sinema Tarihi Açısından İlkler, Sinemada Akımlar, Yapım Türleri ve Aşamaları, Yapım Türleri, Yapım Aşamaları, Yapımda Bulunan Çalışanlar ve Görevleri, Senaryo, Senaryo Yazımı, Senaryo Yazım Teknikleri, Sinopsis, Tretman, Çekim senaryosu, Film Kamera ve Video Kamera, Film formatları, Objektifler ve Etkileri, Görüntü Oluşturma, Diyafram, Enstantane, Odak Uzaklığı, Alan Derinliği, Çerçeve, Işık Bilgisi, Işık Ölçümü, Renk Isısı, Aydınlatma Türleri, Işık Kaynakları, Filtreler, Ses Bilgisi, Sesin Fiziksel Yapısı, Mikrofonlar ve Özellikleri, Ses Teknikleri, Foley, Sinemada Anlam Yaratma, Film Gramerinin Öğeleri, Çekimler Arası Uyum, Aksiyon Çizgisi, Üçgen İlkesi, Kamera ve Oyuncu Düzenlemeleri, Görüntü ve Öğeleri, Çerçeveleme, Bakış Açısı, Kamera Hareketleri, Çekim Ölçekleri, Film Analizi, Filmde Dramatik Çözümleme, Sinema Eleştirisi ve Sinema Kuramları, Kamera Hareketleri (Uygulamalı), Çekim teknikleri(Uygulamalı), DSLR Makineler ile Sinema Yapmak, DSLR Makinelerin kullanım alanları, Gerekli Ekipmanlar ve Özellikler, Avantajlar ve Dezavantajlar
Öğrenciler Festivalde…
Eğitimlerin sona ermesiyle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; haber ajanslarını eğitimi yerinde izleyip haberleştirmeleri için ilçeye davet ederek proje grubuyla beraber davete katılan ajansları öğrenci gruplarıyla tanıştıracak. Mayıs ayı içerisinde tamamlanan filmler, proje grubunun oluşturacağı alanında uzman jüri tarafından Haziran ayının birinci ve ikinci gününde toplanarak En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, Jüri Özel Ödülü gibi başlıklarda değerlendirilecek.