Bir film dijital platformda yayına giriyor, izleniyor ve anında gündem oluyor. Netflix’in hayatımıza kattığı artılardan biri olan direkt olarak anında izleme şansı gündemi de belirleme fırsatı veriyor. Taylan Biraderlerin çekimlerini 2020 yılında gerçekleştirdikleri Azizler filmi dün Netflix kütüphanesinde yerini aldı.
Engin Günaydın, Haluk Bilginer, Binnur Kaya, Fatih Artman, İrem Sak ve Öner Erkan’ın yer aldığı kadrosuyla iddialı bir yapım olan Azizler, çoğunluk için hayal kırıklığı oldu. O çoğunluk içerisinde ben de yerimi alıyorum. Senaryosunda Bir Başkadır ile 2020’nin sonlarında en çok konuşulan isim olan Berkun Oya imzası bulunuyor. Ama maalesef bu imzanın bir işlevselliği bulunmuyor. Yorumlara baktığımda bir dizi olsa ilk bölüm açısından başarılı olurdu ama film olduğundan bütün falsoları meydana çıkıyor diyor. Ne kadar haklı olunabilirse o kadar haklı bir yorum.
Filmin hikayesine baktığımızda Aziz (Engin Günaydın) hayatından bıkmış, sevgilisine ayrılma kararını açıklamaya çalışan bir adam. Bir reklam ajansında çalışıyor. Erbil Abi (Haluk Bilginer) ile yakın bir ilişkisi var. Patronu Alp (Öner Erkan) sürekli onunla iletişim kurmaya çalışıyor. Aziz ise ablası, eniştesi ve yeğeninin istila ettiği evden kaçarak sessiz ve sakin bir yer arayışında. Kendine ait bir ev arayışının merkezinde olduğu film sürekli gerçeklik ve gerçek üstücülük arasında gidip geliyor. Aziz ve Erbil’in dünyasına derinlemesine girilmeye çalışılırken diğer kararkterler ve kurulması gereken bağ sarkıyor. Erbil üzerinden yaşlılık ve ölüm, Aziz üzerinden yalnızlık kavramları sorgulanmaya çalışıyor.
Berkun Oya’nın şehrin insanına dair gözlemleriyle çok daha iyi bir film çıkabilecekken olmuyor. Olan ve hikayede sarkmayan tek karakter ise Aziz’in yeğeni. A’dan Z’ye her şeyiyle tam filmin sizin içine almasını sağlayan bir karakter oluşturulmuş. Filminde geriye de sadece ‘denyo yeğen’ karakteri oluyor. ‘Denyo yeğen’ ile evrenin merkezine oturtulan çocuk imgesine bir de buradan bakın deniyor.
Engin Günaydın ve Binnur Kaya’nın Taylan Birader ile çalıştığı ‘Vavien’ filmi her şeyiyle akıllarda kalan ve efsaneleşen bir film. Azizler filminin duyurulduğu andan itibaren heyecanlandırması da Vavien’in varlığından kaynaklanıyor. Ama Azizler ile ortaya çıkan tabloda yönetmenlerin arada kaldıkları ortaya çıkıyor. Belki artık sanat filmi, vizyon filmi ve dijital platform filmi ayrımı belirginleşmeli yönetmenler ve senaristler de unutmamalı. O zaman seyir zevki daha yüksek filmler izlemek gibi bir şansımız olabilir.