Bu yıl ikincisi düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin 58 filmlik programının yanı sıra paneller ve gösterimlerin ardından filmin yönetmeni, oyuncuları ya da ekibiyle yapılacak kısa söyleşiler de merakla bekleniyor. Bu yıl festivalde Türkiye sinemasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, Almanya’dan Sudan’a, Britanya’dan Makedonya’ya, Gürcistan’dan festivalin “Ortak Gelecek” başlığı altında özel gösterimlerle ağırladığı Yunanistan’a pek çok ülkeden sinemacı izleyicilerle buluşacak.
Kariyo & Ababay Vakfı ana sponorluğunda düzenlenen festival üniversite öğrencilerine yönelik Türkiye’den ve yurtdışından gelen konukların sinema üzerine eğitim verecekleri yoğun atölye programını Kültür için Alan işbirliğiyle düzenliyor. Cüneyt Cebenoyan’ın anısına yapılan, film gösterimlerinin ve çocukları sinemayla yakınlaştırma gayesi taşıyan atölyelerin bulunduğu “Çocuklar için” başlıklı bölüm ise Danish Cultural Institute tarafından destekleniyor.
Kameraların Arkasındaki ve Önündeki Yıldızlar Ayvalık’ta!
Bağımsız yapımlara verdiği destekle tanınan Sundance Film Festivali’nde bu yıl Makedonya menşeli Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov’un rejisini üstlendiği belgesel Bal Ülkesi büyük övgü topladı. Ayvalık’ta da aynı ilgiyi görmesi beklenen filmin kahramanı yaban arısı yetiştiricisi Hatice Muratova ve filmin Sundace’ten ödülle dönen görüntü yönetmenlerinden Samir Ljuma festivalin konukları arasında.
İsveçli-Gürcü yönetmen Levan Akin Cannes Film Festivali’nde ilgi gören filmi Ve Sonra Dans Ettik’le Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’ne konuk oluyor. Gürcistan’da katı kuralların geçerli olduğu bir dans okulunda halk dansları alanındaki yetenekli öğrencilerden Mehrab’ın, Irakli’yi tanımasıyla altüst olan hayatını ve iki erkeğin arasındaki romantik ilişkiyi anlatan filmin başrol oyuncusu da Levan Gelbakhiani de Ayvalık’a geliyor. Mehrab’ı canlandıran oyuncu Gürcistan toplumunda tabuları yıkması açısından filmin önemli olduğunu vurguluyor. İsveçli yönetmen Roy Andersson’la da çalışmış olan Levan Akin ve Levan Gelbakhiani gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar.
Bu yıl siyasal ve toplumsal hareketlilik nedeniyle dünya basını gözünü ve kulağını Sudan’a yöneltti. Öte yandan dünyanın önde gelen festivallerinde Sudanlı yönetmen Suhaib Gasmelbari’nin filmi Ağaçlardan Bahsetmek bu Doğu Afrika ülkesinde neler olup bittiğini anlamak isteyenler için bir pencere açtı. Film 60’lı yıllarda sinemayla yatıp sinemayla kalkarken darbeden sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve sürgündeyken sinemanın Sudan’da yasaklanışına tanıklık eden dört arkadaşın hikâyesini anlatıyor. Yıllar sonra memleketlerine dönüp sinemayı tekrar canlandırma çabalarını anlatan Ağaçlardan Bahsetmek’in yönetmeni Suhaib Gasmelbari de festivalin konukları arasında yer alıyor.
Yeni yüzyılda yeni fikirlerin yeşereceği umuduyla gözden düşmesi beklenen baskıcı muhafazakâr düşünce, bugün Batı’dan Doğu’ya dünyanın pek çok coğrafyasında etkisini sürdürüyor. Makedonya da bunun istisnası değil. Yönetmen Teona Strugar Mitevska, Onun Adı Petrunya’da bu muhafazakâr anlayışa başkaldıran sıradan bir genç kadının hikâyesini anlatıyor. Mitevska filmin gösteriminin ardından sorularını yanıtlamak üzere izleyicilerin karşısında olacak.
Festivalin bölümlerinden “Ortak Gelecek”, Yunanistan sinemasının son dönem parlak örneklerini seyircilerle buluşturacak. Adını Atlas Okyanusu’ndaki sıcak denizden alan Sargasso Denizi Mucizesi filminin senaristi ve oyuncusu Youla Boudali gösterimin ardından izleyiciyle buluşacak konuklar arasında. Sargasso Denizi Mucizesi’nin senaryosunu yönetmen Syllas Zoumerkas ile birlikte kaleme aldılar, ikili daha önce de birlikte çalışmıştı.
Türkiye’deki toplumsal ve siyasal değişimlerden en çok etkilenen ülkelerden biri de Almanya, daha doğrusu Almanya’da yaşayan Türkiyeliler. Mehmet Akif Büyükatalay’ın Berlin Film Festivali’nde bu yıl En İyi İlk Film Ödülü’nü alan filmi Oray, bu izlek ışığında Almanya ve Türkiye toplumları arasındaki çelişkilere ve arada kalan İslamcı Almanyalı Türkiyelilere bakıyor. Genç yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay festivalde izleyicilerle buluşacak, ayrıca filmin başrol oyuncusu Zejhun Demirov ve Cem Göktaş da Ayvalık’a geliyorlar.
Bir kenti yoktan var edemeyiş hikâyesini anlatan California Dreaming’in yönetmeni Fabrizio Maltese filmin gösteriminin ardından küçük bir söyleşi için izleyicilerle buluşacak. Festivalin Ayvalık’ta ağırlayacağı bir diğer belgesel yönetmeni de Ece Ger. Tanıdıklarından büyük bir aile, hatta bir nevi kasaba yaratan Jim Haynes’i anlattığı Jim’le Tanışmak adlı belgeseli merakla beklenen Ger gösterimden sonra seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
Senarist, yönetmen, yapımcı, hatta oyunculuk tecrübesi de olan Dafna Levin de bu yıl festivalin konuklarından. Sınırları zorlayan ve pek çok bireysel sorunla boğuşan bir grup gencin hikâyesinin anlatıldığı Euphoria adlı dizinin senaristlerinden Levin, “Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler” bölümü kapsamındaki “Nasıl Yapıyorlar?” başlıklı panelde konuşmacılar arasında yer alıyor.
Bu yıl festivalin konuklarından biri de efsanevi film eleştirmeni Nick James. Uzun yıllar dünyanın en önemli sinema yayınlarından Sight&Sound dergisinin editörlüğünü üstlenen James aynı zamanda aralarında The Guardian, The London Review of Books ve The Observer gibi yayınların bulunduğu mecralarda sinema ve edebiyat üzerine yazıyor. Film eleştirmeni olarak tanınsa da geçmişinde rock gruplarında solistlik tecrübesi de var. James 8 Ekim Salı günü saat 16.30’da Yeşim Tabak moderatörlüğünde “Filmleri Yeniden Yazmak” başlıklı panelde konuşacak.
Türkiye Sinemasının Ödüllü Filmleri Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde!
“Babaların Günahı” adını verdiğimiz Türkiye sineması seçkisi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sadece son dönemin öne çıkan uzun metraj sinema filmlerinden oluşmuyor. Seçkide Türkiye prömiyerini Ayvalık Film Festivali’nde yapacak iki kısa film var. İlki Arda Çiltepe’nin bu yıl Locarno Film Festivali’nde ödül kazanan Siyah Güneş’i, ikincisi de Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği ve Sitges Film Festivali’nin ardından ilk kez Ayvalık’ta gösterilecek Cadı Üçlemesi 13+ adlı filmi. Bu filmlerin yanı sıra dün sona eren Adana Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni dallarında ödüle layık görülen Nuh Tepesi, En İyi Kurgu (Ali Aga) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Füsun Demirel) ödüllerini alan Görülmüştür, En İyi Kadın Oyuncu (Funda Eryiğit) ve En İyi Sanat Yönetmeni (Devrim Öner Ünal) ödüllerini alan Aden, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Serdar Orçin) Ödülü’ne layık görülen Uzun Zaman Önce; En İyi Erkek Oyuncu (Alican Yücesoy) ve En İyi Senaryo (Kıvanç Sezer) dalında ödüllendirilen Küçük Şeyler ve Yılmaz Güney Ödülü’yle beraber En İyi Müzik Ödülü’nü ve SİYAD’ın Cüneyt Cebenoyan’ın anısına verdiği En İyi Film ödüllerini alan Kraliçe Lear (Pelin Esmer) Ayvalık’ta izleyiciyle buluşmayı bekliyor. Gösterimlerin hepsinin ardından yönetmenin ya da film ekibinin katılımıyla kısa sohbetler de yapılacak.
İklim Krizi, Yeni Sinefiller, 60’lı Yılların Düşleri
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali doyurucu bir panel ve sohbet programı da içeriyor. Festival dahilinde özel bir seçkinin eşlik ettiği paneller ve söyleşiler günümüzün çokça tartışılan konularını ele alıyor. Festivalde 5 ve 6 Ekim günlerinde “Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler” başlıklı bölüm dahilinde iki panel izlenebilir. 5 Ekim Cumartesi günü saat 16.30’da yapılacak “Nasıl Seyrediyorlar” başlıklı panelde sinema alanındaki araştırmaları ve kitaplarıyla tanınan Umut Tümay Arslan, Pay TV Dış alım sorumlusu ve festivalde Bir Aile Filmi adlı kısa filmi gösterilen yönetmen Uğur Bayazıt ve “Ellerin Havada, Keşke Hep Öyle Kalsa” başlıklı sergisi festival kapsamında sergilenen ressam Antonio Cosentino konuşacaklar. Aynı bölümün ikinci paneli 6 Ekim Pazar günü saat 17’de düzenlenecek. “Nasıl Yapıyorlar” başlıklı panelde yeni teknolojilerin hem teknik hem de düşünsel bakımdan sinemayı nasıl etkilediği tartışılacak. Bu panelin konukları arasında Hollywood Reporter için de yazılar yazan film eleştirmeni Boyd van Hoeij, yazar, yönetmen, yapımcı Dafna Levin, Türkiye sinemasının tanınmış kurgucularından, pek çok ödül almış Çiçek Kahraman ve festivalde Cadı Üçlemesi 13+ adlı kısa filmi gösterilen yönetmen ve yazar Ceylan Özgün Özçelik bulunuyor.
İklim krizi Yunanistan ve Türkiye arasındaki sınırı ortadan kaldıran, ortak bir tehdit. Festival kapsamında 6 Ekim Pazar günü saat 14.30’da yapılacak “İklim Krizi Ortak Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek?” başlıklı panelde Ömer Madra, Yunanistan’dan iklim krizi alanında çalışanlar konuşacak. Ayrıca genç iklim aktivistleri de panelin katılımcıları arasında.
“60’ların Düşleri Buhar mı Oldu?” başlıklı bölüme eşlik eden konuşmada yazar ve müzik yazarı Naim Dilmener ile yazar ve müzik yazarı Derya Bengi seçkide yer alan Alain Tanner’in 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus ve Danny Boyle’un Yesterday filmlerinin ışığında 60’ların düşleri ve bugün üzerine sohbet konuşacaklar.