20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülen Kürt aydın Musa Anter’in hayatı beyazperdeye taşıyan Asasız Musa, yeniden vizyona giriyor.
Yönetmen Aydın Orak’ın ilk uzun metrajlı filminde Anter’in üç çocuğu da rol aldı. Film 29 Mayıs’ta yeniden vizyona girecek.
Dünya prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapan Asasız Musa, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali’nin yanı sıra Uluslararası Alexandria Film Festivali’nde de Türkiye’yi temsil etmişti.
Kürt aydın Musa Anter’in yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan yönetmen Aydın Orak’ın ilk uzun metraj sinema filmi “Asasız Musa” 4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter’in doğduğu köy olan Zivinge’de çekildi. Filmde Anter’in yaşamını 10 oyuncu canlandırıyor.
Film, 3 Ekim’de vizyona girmişti. 29 Mayıs’ta yeniden vizyonda olacak.
Filmin hikayesi
Musa Anter’in çocukları Anter Anter, Dicle Anter ve Raşan Anter de filmde rol alırken, evinin yanındaki çınar ağacından esinlenerek adını Çınar koyduğu yeğeni de oynuyor.
Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter’in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi.
Katledilen Kürt bilgesi Musa Anter’in hayatını, 7 yıldır tiyatro sahnesinde canlandıran yönetmen-oyuncu Aydın Orak, Anter’in, politik esprilerini, mücadelesini, halklar arasında adeta barış köprüsü örercesine kurguladığı yaşamını ve katledilişini beyaz perdeye taşıdı.
Anter’le özdeşleşen fötr şapka, bavul gibi öğelerin kullanıldığı filmi izleyenler, hem Anter’in kendilerinde bıraktığı izle hem de Türkiye’deki aydın cinayetleri ile bir kez daha yüzleşecek.