Almanya’dan Yeni Filmler İstanbul Modern’de!

Goethe-Institut Istanbul ve İstanbul Modern Sinema işbirliğiyle düzenlenen Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi, sinemaseverleri günümüz Alman sinemasının öne çıkan yapımlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Gösterimler 26 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek.

Almanya’dan Yepyeni Filmler 12. yılında Kayıp Masallar başlığı altında yedi filmden oluşan bir seçki sunuyor. Programdaki bazı filmler masallar ve mitlerden ödünç aldıkları karakterler veya kavramlarla, bazıları fantastik hikâyelerle, bazıları şehir efsaneleriyle, bazılarıysa gerçekten yaşanmış olaylar veya kişilerle tarihi sorguluyorlar. 

İlk gösterimi bu yıl Berlinale’de gerçekleşmiş Sessizliği Yırtan Çığlık (Schlingensief – In das Schweigen hineinschreien) seçkideki iki belgesel filmden biri. Alman kültür ve sanat dünyasının en büyük provokatörü Christoph Schlingensief üzerine bu belgesel, arşiv görüntüleri aracılığıyla çok yönlü sanatçının dünyasına bir bakış sunuyor. Schlingensief’in çeşitli filmlerinin kurgusunu yapmış Bettina Böhler’in imzasını taşıyan Sessizliği Yırtan Çığlık, Berlinale’de övgüyle karşılanmış ve bu yılki Alman Film Ödülleri’ne En İyi Belgesel ve En İyi Kurgu dallarında aday gösterilmişti. Christoph Schlingensief 2010 yılında, henüz 50 yaşındayken akciğer kanserine yenik düşerek hayata veda etmişti. Schlingensief, 10. ölüm yıldönümüne denk düşen bu belgesele ek olarak, yönettiği filmlerden birisiyle de Almanya’dan Yepyeni Filmler programında anılıyor. 1986 yapımı Egomani (Egomania – Insel ohne Hoffnung) Schlingensief’in kendine özgü düşük bütçeli deneysel filmlerinin dört başı mamur bir örneği. Başrollerinde Udo Kier ve Tilda Swinton’ın yer aldığı Egomani, Niebelungen Destanı’ndan Faust’a ve Antik Yunan tragedyalarına göndermeler yapan anlatısıyla da dikkat çekiyor. 

Programda Alman sinemasının bir diğer önemli ismi, Alexander Kluge de yer alıyor. Yeni Alman Sineması akımının yolunu açan meşhur Oberhausen Manifestosu’nun imzacılarından Kluge, kendine özgü deneysel makale filmleriyle tanınmakta. İlk gösterimi Venedik Film Festivali’nin Venedik Günleri bölümünde gerçekleşmiş filmi Neşeli Ağıt (Happy Lamento) da her anlamda klasik bir Kluge filmi. Sinemanın icadının da önünü açmış elektrik ışığının keşfinden günümüzün siyasi gündemine uzanan bir çizgide görüntü, ses ve metinleri birleştiriyor Kluge, bu sefer Filipinli sinemacı Khavn De La Cruz’u da yanına katarak…

Seçkideki ikinci belgesel filmse Taipei Mucizesi (Das Wunder von Taipeh). John David Seidler’in filmi, 1981 yılında Tayvan’da düzenlenen Kadınlar Arası Dünya Kupası’na Almanya adına katılan Bergisch Gladbach adlı futbol takımının hikâyesini anlatıyor. Neredeyse bütünüyle erkek hâkimiyetindeki bu spor alanında var olmak için mücadele eden kadınların ilham verici öyküsü, akıcı bir kurgu ve eşsiz arşiv görüntüleriyle seyirciye aktarılıyor.   

İlk gösterimi yine bu yılki Berlin Film Festivali’nde gerçekleşen Kod Adı Curveball (Curveball – Wir machen die Wahrheit) da Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisinde yer almakta. Hikâyesi gerçek olaylara dayanan bu siyasi taşlama; Alman İstihbarat Servisi, 11 Eylül saldırıları sonrası suçlu arayan Amerika ve Almanya’dan sığınma talep eden bir Iraklı arasında geçmekte. Filmin yönetmeni Johannes Naber’in Yamyamlar Zamanı (Zeit der Kannibalen) isimli filmi de önceki yıllarda yine Almanya’dan Yepyeni Filmler çerçevesinde seyirciyle buluşmuştu.

Ailecek izlenebilecek, özel efektleriyle de dikkat çeken çocuk filmi Cleo ve başarılı bir banka soygununu Amerikan filmlerinden alışık olduğumuz pırıltıdan çok daha farklı şekilde perdeye taşıyan Sven O. Hill imzalı Vurgun (Coup) da seçkide yer alan diğer filmler.    

Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisindeki filmler ve çevrimiçi gösterimlerle ilgili detaylı bilgi için : https://www.istanbulmodern.org/tr/sinema/guncel-program/kayip-masallar_2577.html

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir