‘Omar ve Biz’ Varşova’da Yarışacak

Yönetmenliğini başarılı çift Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in yaptığı “Omar ve Biz” filmi festival yolculuğuna dünyanın en prestijli festivallerinden Varşova Film Festivali ile başlıyor.

Ödüllü senarist ve yönetmen Mehmet Bahadır Er ‘in aynı zamanda yapımcılığını yaptığı “Omar ve Biz” dünya prömiyerini 11-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 35. Varşova Film Festivali’nin ana yarışmasında yapacak.  

FIAPF tarafından dünyanın en seçkin on beş uluslararası festivalinden biri olarak belirlenen Varşova Film Festivali’nde En İyi Film ödülü için yarışacak olan OMAR VE BİZ, Türkiye | Yunanistan sınırında yaşayan emekli komutan İsmet (Cem Bender)’in komşusu Sabri (Menderes Samancılar)’nin hayatını kurtaran iki göçmeni evlerinde misafir etmeye başlaması ile istemediği iki yeni komşusuyla arasındaki derin çatışmalı hikâyeyi anlatıyor.

“Omar ve Biz” filmini izleyenler, oğlu Kemal’in (Ushan Çakır) kendisinden kaçarak Amerika’ya yerleşen ve uzun yıllar sınır görevi yaptıktan sonra yeni emekli olmuş bir askerin iki göçmenle komşu olmak zorunda kalması ile kendisini beklemediği olaylar içinde bulmasını takip ederken İsmet’in yaşadığı insani tecrübe ile politik bakış açısı, önyargılarıyla yüzleşmesi yolculuğuna tanık olacaklar. 

Filmin ana karakterleri Omar ve Mariye’yi oynayan Taj Sher Yakub ve Hala Alsayasneh Türkiye’de geçici göçmen olarak yaşayan Suriye’li iki göçmen oyuncu tarafından canlandırılıyor. “Omar ve Biz”, Kültür Bakanlığı destekli ve TRT ortaklığı ile çekildi.

Künye

Yapım Evi: Protim

Yapımcı: Mehmet Bahadır Er

Yönetmen: Maryna Er Gorbach & Mehmet Bahadır Er

Senaryo: Mehmet Bahadır Er

Görüntü yönetmeni : Aydın Sarıoğlu

Uygulayıcı yapımcı : Ata Yılmaztürk

Oyuncular

Cem Bender

Taj Sher Yakub

Menderes Samancılar

Hala Alsayasneh

Uygar Tamer

Ushan Çakır

N’Sele Celia Sophie

Timur Ölkebaş

Ali Emrah Doğan

Volkan Girgin

Sedef Girgin

Savaş Sezer

ÖZET:

İsmet (Cem Bender) uzun yıllar sınır görevi yaptıktan sonra yeni emekli olmuş bir askerdir.  İletişim kurmakta zorlanan yapısı sebebiyle oğlu Kemal (Ushan Çakır) kendisinden kaçarak Amerika’ya gitmiştir. Karısı Fetihe (Uygar Tamer) de oğlunun yanına gitmek istiyordur.

Türkiye | Yunanistan sınırındaki yazlık bir sitede kışın da yaşamaya devam eden İsmet, komşusu Sabri (Menderes Samancılar) ’nin hayatını kurtaran iki göçmeni evinde misafir etmeye başlamasıyla kendisini beklemediği olaylar içinde bulur.

Yaşadığı insani tecrübe Ismet’in politik bakış açısı ve önyargılarıyla yüzleşmesini sağlayacaktır.

Filmin ana karakterleri *Omar ve *Mariye Türkiye’de geçici göçmen olarak yaşayan (*Taj Sher Yakub ve *Hala Alsayasneh) Suriye’li iki göçmen oyuncu tarafından canlandırmaktadır.

Mehmet Bahadır Er – Maryna Er Gorbach (Sağda)

Yönetmenler hakkında

Maryna Er Gorbach

Ukraynalı yönetmen; Kyiv National I. K. Karpenko-Kary Tiyatro, Sinema & Televizyon Üniversitesi eğitimi sonrasında ICTV için 30 un üzerinde haftalık belgesel yönetti. Yüksel Lisansını Polonya’da Oscarlı yönetmen Andrzej Wajda okulunda ve öğrencisi olarak yaptı. Oyuncu yönetimi için “Psikolojik Jest Ekolü”nü benimseyerek çektiği filmler Berlin, Rotterdam, Montreal, Tokyo, Newyork, Stockholm gibi birçok saygın festivale katıldı, çeşitli ödüller aldı.

Mehmet Bahadır ER

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-Tv de lisans eğitimi aldı. Akademide Metin Erksan, Duygu Sağıroğlu ve Memduh Ün’den ders gördü. Çektiği filmlerle Antalya Altın Portakal, Adana Altın Koza, Ankara Film Festivali, İfsak, İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, Sony Entertaintment gibi festivallerden önemli ödüller aldı. Filmleriyle yurt dışına davet edilmeye başlandı ve başarıları yurtdışında da sürdü. 

Sinema, dizi ve reklam yönetmenliği ve yapımcılığı yapmayı sürdürüyor. Eşi Maryna Er Gorbach’la öğrenciliği sırasında tanıştı ve evlendi.

Mehmet Bahadır ER ve Maryna Er Gorbach ilk sinema filmleri olan Kara Köpekler Havlarken’i beraber çekti. Sonraki filmlerinde de bu beraberlik devam etti. Filmleri dünyanın birçok ülkesine satıldı ve pek çok başarı sağladı. 

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir