Zafer Algöz: Yeşilçam Mizahı Daha Kaliteliydi

Film Arası Dergisi, Mart sayısında ‘kadını’ odağına alıyor ve Ortadoğu Sinemasında kadının temsil biçimlerini tartışmaya açıyor.  Derginin bu ayki röportaj konuklarından ünlü oyuncu Zafer Algöz ise, günümüz mizah anlayışına eleştiriler getiriyor.

Rıza Oylum, Fırat Sayıcı, Gizem Çalışır ve Gökşen Aydemir’in Ortadoğu sinemasının kadınlık hallerine farklı coğrafyalar üzerinden yaklaştıkları makalelerinin yer aldığı dergi, bu sayısında Japon sinemasının büyük ustalarından Yasujiro Ozu ve geçtiğimiz ay kaybettiğimiz önemli İtalyan yönetmen Ettore Scola’ya selam duruyor.

Film Arası Sinema Dergisi, 56. sayısında Ortadoğu sinemasında kadınların temsil biçimlerini,  kapsamlı bir dosyayla masaya yatırıyor. Dosya kapsamında sinema yazarları meseleyi farklı açılardan ele alan makalelerini Film Arası Dergisi için kaleme aldılar.

ÖTEKİNİN ÖTEKİSİ: ORTADOĞU SİNEMASINDA KADINLAR

Dünyanın sürekli kan kaybeden; savaşlar, diktatör yönetimler, yok sayılan insan haklarıyla anılan coğrafyası Ortadoğu’nun sinemasına kadınlar cephesinden bakmaya çalışan Film Arası Dergisi, bir anlamda, kadının hem sosyal hayattaki hem de sinemadaki yansımalarına odaklanıyor. Ortadoğu coğrafyasının önemli ve kadim merkezlerinin kadınlık hallerini sinemada işleme çalışmalarına ayrı makaleler üzerinden yaklaşılırken, erkek bakışını sorgulayan ve kadının sesini duymaya, ayak izlerini takip etmeye çalışan bir yol izliyor. Ayrıca Ortadoğu’yu ele alırken ‘kime’ ve ‘neye’ göre Ortadoğu soruları da tartışmaya açılıyor.

Dosya kapsamında Gökşen Aydemir ‘İsrail ve Filistin Sinemasında Adalet İsteyen Kadınlık Halleri’, Rıza Oylum ‘Ortadoğu Sinema Hareketleri ve Kadın Sinemacılar‘, Fırat Sayıcı ‘Batı Gözüyle Ortadoğu’ ve Gizem Çalışır ‘İran Sinemasında Kadın Temsili’ başlıklı makaleleri ile Ortadoğu sinemasında kadın olmanın farklı yönlerine ilişkin detaylı analizlerle katkı sundular.

FilmArasi56ZAFER ALGÖZ:  MİZAH ESKİDEN DAHA KALİTELİYDİ

Mart ayında vizyona giren yerli komedi Kaçma Birader filminin başrol oyuncularından Zafer Algöz ve filmin hem senaristlerinden hem de oyuncusu olan Emrah Kaman ile gerçekleştirilen röportaj da Film Arası’nda. Ülkemizin yetiştirdiği en önemli komedi ustaları arasında yer alan Zafer Algöz, sinemada geçmişten bugüne komedinin seyir konusunda özellikle Yeşilçam döneminde mizahın daha kaliteli olduğunu belirtti. Algöz ayrıca günümüz komedi sinemasıyla ilgili de çarpıcı eleştirilerde bulunurken kendisine komedi türü haricinde kaliteli senaryoların gelmediğini de belirtti. Filmin senaryosunu kardeşiyle beraber yazan Emrah Kaman ise en çok öykündüğü isimler arasında Ertem Eğilmez ve Umur Bugay’ın yer aldığını söyledi. Ayrıca mizahi anlamda çok yeni bir şey ürettiğini düşünmediğini ve var olan şeyleri yeni teknik imkânlarla daha kuvvetli ve değişik biçimde anlatmaya çabalığını ifade etti.

KÜRŞAT KIZBAZ: AŞKIN PEŞİNDEN GİDİYORUZ

Mevlana Aşkın Dansı ve Yunus Emre Aşkın Sesi filmlerinin ardından Somuncu Baba Aşkın Sırrı filmiyle seyirciyle buluşacak yönetmeni Kürşat Kızbaz ve filmin oyuncuları Tuvana Türkay ve Furkan Pala ile yapılan röportaj da Film Arası’nda. Yönetmen Kızbaz, aşkın peşinden giden bir film yaptıklarını vurgularken Tuvana Türkay ise tasavvufa olan merakından ötürü filmin kendisi için çok özel olduğunu ve can verdiği Necmiye karakterinin de filmin meselesinin kilit noktasında yer aldığını dile getirdi. Filmde aşkın sırrını arayan bir dervişi canlandıran Furkan Pala ise uzun set süreci içerisinde karakterini çok içselleştirdiğini ve hareketlerinde de değişimler gözlemlediğini ifade etti.

İKİ USTA YÖNETMEN ve !f İSTANBUL FİLM ARASI’NDA

Film Arası Dergisi Mart sayısında dünya sinemasının çok önemli yönetmenleriyle ilgili kapsamlı yazı ve dosyalar da yer alıyor. Rıza Oylum, Japon sinemasının en önemli ve kendine has bir sinema dili inşa edebilmiş yönetmenlerinden Yasujiro Ozu sinemasını, ustanın en önemli eserlerinden Tokyo Hikayesi üzerinden kaleme alırken, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz İtalyan sinemasının simge isimlerinden Ettore Scola ise Onur Kırşavoğlu’nun incelikli bakışıyla ele alındı.

Dergi yazarlarından Ali Can Sekmeç “Mavi Gözlü Sert Adam” yazısıyla Yeşilçam’ın en özel oyuncularından ve kendisinin de belirttiği üzere “fizik bakımından eşi bulunmayan” aktör Hüseyin Peyda’nın sinema hayatıyla okuyucuyu buluşturuyor.

Döndü Toker, Cafer Panahi’nin ülkemizde de çok sevilen Beyaz Balon filminin farklı bir okumasını yaparken, Merve Yorulmaz Yavaş ise “Ajanda” bölümünde ayın öne çıkan etkinliklerini listeledi.

18-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’ni takip eden Murat Ata, festivalin öne çıkan farklı türlerden yapımlarının değerlendirmelerine yer verdiği geniş bir dosya hazırladı.

Murat Ata tarafından hazırlanan Gündem Yorum sayfalarında güncel gelişmelere yer verildi. 14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12. Akbank Kısa Film Festivali ve 3. Kamera Elinde Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması’yla ilgili son gelişmeler ele alındı. Ayrıca Şubat ayında sinema dünyasının kaybettiği Andrzej Zulawski, Umberto Eco ve Veysel Atayman anıldı.

FARKLI TÜRLERDE YAPIMLAR FİLM ARASI’NDA

Film Arası’nın Mart sayısının vizyon bölümünde dört filmin kritiği yer alıyor. En iyi kadın oyuncu Oscar ödülünü kazanan Brie Larson’un başrolünde yer aldığı Gizli Dünya filmini Zehra Ayçiçek; sevilen İspanyol yönetmen Fernando León de Aranoa’nın siyasi bir konuya el ettığı Mükemmel Bir Gün filmini Serkan Çellik, Ölüm ve Ötesi filmini Ahmet Deydin ve Terrence Malick’in son filmi Knight of Cups filmini Murat Ata kaleme aldılar.

Film Arası Dergisi, Türkiye genelinde satış noktalarında.

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir