Nehir Tuna’nın ilk uzun filmi “YURT”, Fransa’dan iki ödülle döndü. Dün sona eren ve bu yıl 10.su düzenlenen Saint-Jean-de-Luz Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında gösterilen film, En İyi Yönetmen Ödülü ile SFCC Film Eleştirmenleri Ödülü’nün kazananı oldu.
“Gerçek bir yönetmen keşfettik”
Fransız oyuncu ve yönetmen Agnès Jaoui’nin başkanlığında kurulan ve Fransız oyuncular Guillaume De Tonquédec, Alysson Paradis, William Lebghil ve Sarah Suco’dan oluşan Uluslararası Yarışma jürisi, En İyi Yönetmen Ödülü’nü “YURT” filmiyle Nehir Tuna’ya değer gördü. En İyi Yönetmen Ödülü’nün kazananı açıklayan jüri üyesi Guillaume De Tonquédec, Nehir Tuna için şunları söyledi: “İlk filmini çeken genç bir yönetmenden özel olarak çok etkilendik. Karmaşık bir toplum meselesini işleyişinden, senaryosundan, diyaloglarından, sanatsal seçimlerinden, kurgusundan, ışığından, cesaretinden, hayret vericiden başka bir sıfat bulamadığımız oyuncu yönetiminden etkilendik. Ya insanlığı şaşırtıcı derecede yansıtan, birbirinden ikna edici oyuncularına ne demeli? Özellikle de başrol oyuncusu Doğa Karakaş ve arkadaşı Can Bartu Arslan. Saint-Jean-de-Luz’de gerçek bir yönetmen keşfetmiş olmaktan çok mutluyuz. Kendisiyle en yakın zamanda tekrar karşılaşmayı diliyoruz.”
Fransız eleştirmenlerin de en iyisi
“YURT” ayrıca, Fransız Sinema Yazarları Sendikası tarafından sunulan Film Eleştirmenleri Ödülü’nün de sahibi oldu. Bu yıl AlloCiné editörü Brigitte Baronnet’in başkanlığındaki jüri, “Gerek son derece yetkin kadrajları, gerekse ergenliğe ve 90’lı yılların Türkiyesine ilişkin anlatısındaki biçimsel ustalığı” gerekçesiyle ödülü “YURT”a verdiklerini açıkladı.
Dünya prömiyerini yaptığı 80. Venedik Film Festivali’nde Orizzonti (Ufuklar)bölümünde gösterilen “YURT”, festivalde İtalyan bağımsız film eleştirmenleri tarafından verilen Bisato d’Oro Ödülleri’nde En İyi Senaryo seçilmişti.
90’lar Türkiye’sinde büyüme
“YURT”, dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’e odaklanıyor. Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmet’in okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatıyor.
Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı’nın oynadığı filmin görüntü yönetmenliğini Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin, müziklerini de Avi Medina yaptı.
Proje aşamasında büyük ilgi gördü
Ana yapımcılığını Tanay Abbasoğlu’nun üstlendiği ve Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel’in ortak yapımcılığında çekilen film, henüz proje aşamasındayken büyük ilgi uyandırmış, 2019’da Sundance Senaristler Laboratuvarı’na giren proje ertesi yıl, Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na Türkiye’den seçilen ilk proje olmayı başarmıştı. Film ayrıca; Nipkow Programm (Almanya), Villa Kult (Almanya), EAVE Producers Workshop (Lüksemburg), Crossroads Ortak Yapım Forumu (Yunanistan), Mannheim Meeting Place (Almanya), Cinelink (Bosna Hersek), Moon and Stars (ABD), Film Independent Fiscal Sponsorship (ABD), MedFilm WIPS (İtalya) gibi proje geliştirme programlarının yanı sıra, Türkiye’de !f İstanbul & Sundance Senaryo Lab’e katılmış, geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazanmıştı. Sundance’in Stars Collective Grant ile Geliştirme ve Yapım desteklerini kazanan film, Hamburg Film Fonu’ndan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği aldı. Çekimleri 2022’de tamamlanan ve TN Yapım ana yapımcılığında ve Red Balloon Film (Almanya) ileCiné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcılığında çekilen “YURT”un Fransa dağıtımını Dulac Distribution yaparken, dünya satışını da Pyramid Internationalüstlendi.
İlk uzun filmi ile Venedik’te
Filmlerinde, Türkiye’nin karmaşık güncel sorunlarına sosyal yorum ve özgün görsel estetikle yaklaşarak, büyüme, erkeklik, muhafazakarlık gibi konuları meselesi kılan Nehir Tuna, 2007’de “Bakire Ada” adlı kısa film ile başladığı yönetmenlik kariyerini; Moondance’ta Calypso Ödülü alan “Dedeler En İyisini Bilir” (2012), !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanan “Basur” (2015) ve Adana Altın Koza Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçilen “Ayakkabı” (2018) adlı kısa filmlerle sürdürdü. Yazıp yönettiği ilk uzun filmi “YURT”ile Venedik Film Festivali’nin geleneksel Orizzonti bölümünde yarışmaya hak kazandı.
Dünya prömiyerini 2 Eylül tarihinde 80. Venedik Film Festivali’nin resmi yarışması Orizzonti bölümünde yapan “YURT”un Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.
Venedik Film Festivali (2023)
Orizzonti Ödülleri – Dünya Prömiyeri
Bisato d’Oro Ödülleri – En İyi Senaryo
Saint-Jean-de-Luz Film Festivali (2023)
En İyi Yönetmen Ödülü
SFCC Film Eleştirmenleri Ödülü
YURT
Dormitory
2023, Türkiye-Almanya-Fransa, 116’
Türkçe, Siyah-Beyaz & Renkli, DCP, 5.1 Sound
Yazan ve Yöneten
Nehir Tuna
Yapımcı
Tanay Abbasoğlu, Dorothe Beinemeier, Thierry Lenouvel
Yapım
TN Yapım, Red Balloon Film
Dünya Satışı
Pyramid International
Dağıtımcı (Fransa)
Dulac Distribution
Oyuncular
Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan,
Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı,
Orhan Güner, Işıltı Su Alyanak, Emrullah Erbay, Erdi Kökerer,
Fatih Berk Şahin, Tolga T. Talay
Görüntü Yönetmeni
Florent Herry, SBC
Kurgu
Ayris Alptekin
Özgün Müzik
Avi Medina
Sanat Yönetmeni
Vahhab Ayhan
Kostüm Tasarım
Didem Ellialtı, Difashion Branding
Ses Tasarımı
Simone Weber
Renk Düzenleme
Pascal Novak
VFX
Philippe Perrot
Cast Direktörü
Asiye Değirmenci
Uygulayıcı Yapımcı
Osman Türk
Poster
Gökhan Yeter – D’art Duvar
PR
Uğur Yüksel – zu PR
Ortak Yapımcılar
Nehir Tuna
Didem Ellialtı
Cenk Tuncer
Selin Erdem
Tolga T. Talay
Gökalp Köseoğlu
Ragıp Ergün
Ozan Bilen
Bahadır Özçetin
90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen “YURT”, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendini İslam’a adamış babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmet’in tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.
NEHİR TUNA Yönetmen, Senarist
Tekirdağ doğumlu. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu ve film üstüne ilk yüksek lisansını 2013’te ABD’de Rochester Institute of Technology’de yönetmenlik alanında tamamladı. New York merkezli bağımsız film stüdyosu Greencard Pictures’da çalıştı ve New York Üniversitesi Profesörü Marilyn Horowitz’in kreatif asistanlığını yaptı. 2016’da Columbia Üniversitesi’nde film yüksek lisansına başladı. 2007’de ilk kısa filmi “Bakire Ada”yı yönetti. “18” (2010) ve “Mary’s Bathroom Camp” (2010) adlı kısa filmlerin ardından çektiği “Dedeler En İyisini Bilir” (2012), Moondance’ta Calypso Ödülü’nü, Williamsburg’da Seyirci Ödülü’nü aldı. 2015’de “Basur” ile, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü kazanırken; 2018’de yazıp yönettiği “Ayakkabı” adlı kısa filmi, Adana Altın Koza Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçildi. 2018’de Berlin’de Nipkow Programı’nın sanatçı rezidansına davet edildi. 2019’da ilk uzun metraj projesi “YURT” ile, 2019’da Sundance Senaristler Laboratuvarı’na (Sundance Screenwriters Lab) ve 2020’de de Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na (Sundance Directors and Screenwriters Lab) seçilmeyi başardı. Aynı projeyle, Selanik Film Festivali’nde Crossroads Co Production Forum, MFI Concept Factory ve Balkan Film Connection’a seçildi ve Antalya Film Festivali’nin Antalya Film Forumu’nda Villa Kult Berlin Artistik Destek Ödülü’nü kazandı. 2023’te tamamladığı “YURT”, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde yaptı.
Filmografi: Yurt (Dormitory, 2023), Ayakkabı (The Shoes, 2018), Basur (Hemorrhoid, 2015), Arkadaşlar (Friends, 2017), Dedeler En İyisini Bilir (Grandpas Know Best, 2012), Mary’s Bathroom Camp (2010), 18 (2010), Bakire Ada (Virgin Island, 2007)