“Sinemada Çocuk Temsili” Masaya Yatırılacak

Artizan Sanat’ın 18-30 Mayıs tarihleri arasında Çocuk Yazını ile birlikte gerçekleştireceği Çocuk ve Sinema Günleri’nde “Sinemada Çocuk Temsili” masaya yatırılacak.

18 Mayıs Perşembe 17:00’de Artizan Sanat’ta Tunç Başaran’ın “Piano Piano Bacaksız” filminin gösterimi ile başlayacak “Çocuk ve Sinema Günleri”nde film gösterimleri, kolaj atölyesi, sergi ve söyleşiler olacak. “Çocuk ve Sinema Günleri”nin ilk gününde saat: 18:30’da moderatörlüğünü Meryem Selva İnce’nin yapacağı Gülçin Pamak’ın katılacağı “Türk Sinemasında Çocuklar ve Çocukluğun Temsili” konulu bir söyleşi yapılacak.

“Çocuk ve Sinema Günleri” 19 Mayıs Cuma günü 17:00’de Oleg Malamuzh’un Kayıp Prenses (2018) filminin gösterimi ve aynı gün moderatörlüğünü Huri Küçük’ün yaptığı bir söyleşi ile devam edecek. Saat 18:30’da başlayacak söyleşinin konusu “Çocuk Sinemasında Toplumsal Cinsiyet Walt Disney Sinemasında Çocuklara Sunulan Temsiller”.

20 Mayıs 2023 Cumartesi günü 16:00’da ise “Çocuk ve Sinema Günleri” Havva Yılmaz’ın moderatörlüğünde Burak Göral’ınkonuk olacağı “Çocukla Sinema Üzerine” başlıklı söyleşisi ile sürecek.

Aynı gün Artizan Sanat’ta sanatçı Hafize Çetinkaya’nın kolaj çalışmalarından oluşan seçkisinin yer alacağı –e Karşı (yönelme hal eki ile kullanılan edat) isimli serginin de açılışı gerçekleştirilecek. Saat 18:00’deki sergi açılışının hemen sonrasında saat 19:00’da ise sanatçı Hafize Çetinkaya ile bir söyleşi yapılacak. Hamza Algül’ün modere edeceği söyleşide sanatçı Çetinkaya ile –e Karşı sergisi ve sanatı hakkındaki düşünceleri konuşulacak.  Artizan Sanat’ta, –e Karşı sergisi 30 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Sergi kapsamında 21 Mayıs Pazar günü sanatçı Hafize Çetinkaya ile “Geleneksel Sanatlar ve Kolaj Uygulamaları” konulu bir atölye de yapılacak.

-e Karşı Sergisi Hakkında: “-e Karşı”, sanat alanındaki değişim ve gelişim süreçlerini yansıtan bir sergi yaklaşımı ile ortaya konuldu. Üç farklı kolaj uygulama tekniğinin özellik ve kullanım alanlarını yansıtan sergide yer alan eserler, siyah beyaz/renkli efemerik fotoğraflar ve nesnelerden oluşan içeriklere sahip ve bu eserlerin çoğu ilk defa izleyicilerle buluşmakta. -e Karşı, izleyicilere kolaj sanatının özgün ve yaratıcı yönlerini keşfetme fırsatı da sunmaktadır. Sanatçı Hafize Çetinkaya’nın eserleri aynı zamanda, kapitalist üretim ilişkilerine ve tüketim kültürüne yönelik eleştirel bir potansiyele de sahip. Kolaj, asamblaj, seri üretim malzemeleri ve yerleştirme gibi sanatsal öğeler, toplumun tüketim alışkanlıklarını sorgulamak ve mevcut anlayışa alternatif bir bakış açısı sunmak amacıyla özenle kullanılmıştır. Sergide yer alan eserler, sıradan nesnelerin dönüşümü ve farklı anlamlarla yüklenmesi yoluyla tüketim ilişkilerini ve emek süreçlerini tartışmaya açmaktadır.

Sanatçı Hafize Çetinkaya Kimdir?

1992 yılında Konya’da doğan Hafize Çetinkaya, lise öğrenimini Konya’da tamamladı. 2014 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olan Çetinkaya, hâlihazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünde çocuk edebiyatı alanında yüksek lisans yapmaktadır. Sinema, kolaj ve görsel şiir alanlarında çalışmalar yürüten Çetinkaya’nın görsel şiirleri ve kolajları; Buzdokuz, Moero, Diskotek, 21 Mart, Motelzine, Contemporary Collage Magazine gibi çeşitli basılı ve dijital dergilerde yayımlanmıştır. Filmmor’un yürüttüğü bir atölyede Dastar adlı kolektif bir belgeselin çekiminde yer almıştır. 2022 yılında kolajlarından oluşan Canavar Düdüğü adlı eseri Motelzine tarafından basılmıştır. Aktif olarak Türkçe öğretmenliği yapan Hafize Çetinkaya OÇA ve Çocuk Yazını gönüllüsüdür.

PAYLAŞ

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir