T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali bünyesinde düzenlenen Köprüde Buluşmalar atölyelerinde ödüller sahiplerini buldu.
İlk kez hibrid formatta gerçekleştirilen ve Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’da on dokuz uzun metraj ve bir belgesel film ile altı dizi projesinin sunumları yapıldı. Aynı zamanda post-prodüksiyonu devam eden beş uzun metraj ve bir belgesel filmin kapalı gösterimleri 14-15-16 Nisan tarihlerinde çevrimiçi ve fiziksel olarak gerçekleşti.
OGM Pictures’ın Köprüde Buluşma: Diziler atölyesi sponsorluğuyla, atölye seçkisinde yer alan altı projenin üreticileri sektör profesyonelleriyle eğitimlere katılırken Film Geliştirme Atölyesi seçkisinde yer alan projelerin üreticileri de senaryo, sunum, yapım, dağıtım ve sosyal medya yönetimi alanlarında eğitimler aldı.
WideAngle’ın Yenilikçi Teknolojiler destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’da sinemacıların filmlerini tamamlamalarına destek olmak amacıyla verilen ödüller sahiplerine takdim edildi.
Work in Progress Ödülleri
Work in Progress ödüllerini jüri üyeleri Elma Tataragic (Saraybosna Film Festivali), Yorgos Krassakopoulos (Selanik Film Festivali)ve Antione Simkine (Les Films D’antoine) verdi.
ANADOLU EFES ÖDÜLÜ: TAVŞAN İMPARATORLUĞU
JÜRİ KARARI: Anadolu Efes ödülü, izleyiciyi çocukluk melankolisinin tavşan deliğine sürükleyen Tavşan İmparatorluğu’na gidiyor.
CINE-CHROMATIX POST-PRODÜKSİYON ÖDÜLÜ: ROAD TO TOKYO
JÜRİ KARARI: Spor dünyasının güzelliği ve rekabetçiliği üzerine görsel bir düşünce olan Road To Tokyo, Cine-Chromatix Post-Prodüksiyon Ödülü’nün sahibi oluyor.
BAŞKA SİNEMA DAĞITIM VE TANITIM ÖDÜLÜ: ANİDEN
JÜRİ KARARI: Anlattığı hikayenin gücü ile seyirciyle buluşmasında Başka Sinema olarak yardımcı olmak istiyoruz.
mute.istanbul FOLEY ÖDÜLÜ: TAVŞAN İMPARATORLUĞU
JÜRİ KARARI: mute.Istanbul Foley Ödülü, çocukluk travmalarını şiirsel bir tasvirle dile getiren Tavşan İmparatorluğu’na gidiyor.
FRAGMAN HOUSE ÖDÜLÜ: SANKİ HER ŞEY BİRAZ FELAKET
JÜRİ KARARI: Fragmanhouse ödülü, yeni neslin enerjisini ve kaygılarını keşfe çıkan Sanki Her Şey Biraz Felaket filmine gidiyor
DAİRE CREATIVE GÖRSEL TASARIM ÖDÜLÜ: BARS
JÜRİ KARARI: Gizem ve metaforla sarılı bir film olduğu için Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü’nü Bars projesine takdim ediyoruz.
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri
Film Geliştirme Atölyesi jüri üyeleri Esther Bannenberg (Abc-Cinemien), Faruk Güven (TRT Cinema), Indiana Perrier (Pulsar Content), Pamela Bienzobas (Locarno Film Festival) ve Oana Giurgiu (Libra Film) 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen proje sunumlarının ardından atölyede ödül alan projeleri belirledi.
CNC ÖDÜLÜ: ANNELERİM
JÜRİ KARARI: Mizgin Müjde Arslan’ın kişisel aile hikâyesi farklı jenerasyonlardan anneleri bizlere gösteriyor. Kurdukları ikilemler, şu an bile aileler için rahatsız edici olan Avrupa ve ötesinin bazı bölgelerindeki tarihi ve siyasi zemine karşı oturtulmuş. Kişisel arayış düzeyinde etkileyici bir proje olmasının yanı sıra projenin bizleri hikâyeyi saran renkli kültürlerde seyahate çıkarması da heyecan verici.
TRT ÖZEL ÖDÜLÜ: LO-FI
JÜRİ KARARI: Gündelik hayatın sade ama güçlü anlarını, ev duygusunu, bir ilişkinin izlerini, zaman ve mekana bağlı hatıraları ve hayatın kendisinde olduğu gibi zamanın sakince geçişini yansıtırken kurmaca ile deneysel arasında kendine özgü bir film dili kurabilmesi nedeniyle, TRT Özel Ödülü, Alican Durbaş’ın “Lo-Fi” isimli ilk uzun metrajlı film projesine verilmiştir.
KÖPRÜDE BULUŞMALAR ÖDÜLÜ: İNCE BİR ALAYDAN
JÜRİ KARARI: Jüri Köprüde Buluşmalar ödülü ile beraber şu an hala erken safhada olan umut verici bu projeyi ileri safhalar için cesaretlendirmeyi diliyor. Bu yaratıcı ekibin orijinal yaklaşımıyla beraber tatmin olduk ve İnce Bir Alaydan’ı beyaz perdede başarıya ulaştığını görmek için heves duyuyoruz.
MATTEPOST POST-PRODÜKSİYON ONLINE ÖDÜLÜ: GÖLGELER ÇEKİLDİĞİNDE
JÜRİ KARARI: Ana karakterini dahi hayrete uğratan bu nefis, karmaşık aşk hikâyesi yönetmenin ilk filmine verilmek üzere seçildi. Görsel yaklaşımı bizi etkileyen bu projeye Mattepost Post-Prodüksiyon Online Ödülü’nü vermeye karar verdik.
MELODİKA SES ÖDÜLÜ: DJ AHMET
JÜRİ KARARI: Genç bir adamın müzik yoluyla özgürleşmesine dair harika bir hikaye. Bu ortak yapım, sınırları aşan kültürel mirasın altını çiziyor.
POSTBIYIK SES POST-PRODÜKSİYON ÖDÜLÜ: NUKRI
JÜRİ KARARI: Güçlü ve kendine has bir sese sahip, umut vaat eden bir proje. Salomeya Bauer izlenmesi gereken biri!
AKDERNİZ FİLM ENSTİTÜSÜ SENARYO ATÖLYESİ ÖDÜLÜ: HETEROTOPIA
JÜRİ KARARI: Öncelikle bu yıl Köprüde Buluşmalar’da yer alan tüm projeleri tebrik ederiz. Projelerin niteliği anlamında mükemmel bir yıldı. Ancak üzülerek her yıl tek bir projeye atölye ödülü verebiliyoruz ve bu yıl ödülü Veysel Çelik’in Heterotopia projesine verme kararı aldık. Ayrıca yedek olarak Gölgeler Çekildiğinde projesinin de seçildiğini belirtmek isteriz.
SEYAP ÖDÜLÜ: LO-FI
JÜRİ KARARI: SEYAP Ödülü, Türkiye sinemasında yeni bir ses olma arayışındaki LO-FI projesine ve film yapımına yaklaşımı, film yapımındaki cesareti ve profesyonelliği ile yapımcısı İpek Erden’e veriliyor.
TRANSYLVANIA PITCH STOP ÖDÜLÜ: GÖLGELER ÇEKİLDİĞİNDE
JÜRİ KARARI: Güçlü bir potansiyeli olan bu olgun projenin Transilvanya Pitch Stop’ta Avrupa’dan ortak yapımcılarla buluşma şansı bulacağına inanıyoruz.
Köprüde Buluşma: Diziler Atölyesi Ödülü
OGM Pictures sponsorluğunda gerçekleştirilen Köprüde Buluşma: Diziler atölyesi jürisi Martina Bleis (Berlinale Coproduction Market), Murat Uyurkulak ve Zeynep Güney Tan tarafından belirlenerek ödül sahibine takdim edildi.
OGM PICTURES ÖZEL ÖDÜLÜ: KIYI
JÜRİ KARARI: Yaratıcı hikayesi, yenilikçi yaklaşımı ve güçlü karakterlerinden dolayı birincilik ödülümüz Kıyı’ya gidiyor.
OGM PICTURES MANSİYON ÖDÜLÜ: ZAMAN YOLCUSU KRETA
JÜRİ KARARI: İklim krizine pedagojik ve insani yaklaşımından dolayı Zaman Yolcusu Kreta’ya gidiyor.