Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türk dünyasının ünlü oyuncuları ve yönetmenlerinin katılımıyla başladı.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT, İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Festival kapsamında Türkiye ev sahipliğinde Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagauz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 42 film ile birlikte Türk Cumhuriyetlerinden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanı İstanbul’da bir araya geldi.
Festivalin ilk günü Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi sinema salonlarında film gösterimleri ile başladı.
Atlas 1948 Sineması’nda ilk Türk kadın kahraman Tomris Hatun’un hikayesinin anlatıldığı Kazakistan sinemasının önemli eserlerinden “Tomris” filminin gösterimi ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, filmin yönetmeni Akan Satayev ve oyuncuları Almira Tursyn ile Saltanat Serkebeyeva’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Film gösterimi öncesinde basına açıklama yapan Bakan Yardımcısı Demircan, “Türk Dünyası Film Festivali bir ihtiyaçtan doğdu. Etkinliğimiz sadece bir festival değil, hem zirveyi hem sektörel buluşmayı hem saha gezilerini, endüstrinin birbiriyle kaynaşmasını da kuşatıyor. Sonunda bir de ödül gecesi var. Bütün bu yapılanlar, Türk dünyasının birleşenleriyle birlikte sinema sektöründe daha iyi ürünler çıkarabilmesi için kurguladığımız bir konu. Sinema, toplumların kültür aktarımlarında en kıymetli araçlardan biri. Sinemayla kültürü yayıyorsunuz. Peşinden bunun sosyo-ekonomik çıktıları da oluyor. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un liderliğinde sinemanın bütün paydaşları yönetmenleri, oyuncuları, yapımcıları herkesin gururla, sevinçle, aşkla işin içerisinde olduğu bu önemli buluşmayı gerçekleştiriyoruz. “ dedi.
Konuşmaların ardından Tomris filminin gösterimine geçildi.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, kurmaca ve belgesel film yarışmalarının yanı sıra Tarihi Panorama, Güncel İnsan Manzaraları, Turkuaz Belgesel Kuşağı, Cengiz Aytmatov Sinema Uyarlamaları ve Animasyon Filmler festivalin diğer gösterim bölümlerini oluşturuyor.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali 11 Kasımda yapılacak “Türk Dünyası I. Sinema Zirvesi“ ile Türk dünyasından sinema kurumlarını, yapımcıları, yönetmenleri, senaristleri, oyuncuları bir araya getirerek ortak yapımlara kapı açacak çok önemli bir buluşmayı da içerisinde barındırıyor. Zirvede Türk Dili konuşan ülkeler arasında ortak sinema fonu oluşturulması konusu da gündeme gelecek.
Ayrıca İstanbul Sinema Müzesinde Kırgızistan Cumhuriyeti ev sahipliğinde Kırgız sinemasının 80. Yılı etkinliği ve Özbekistan Cumhuriyeti ev sahipliğinde Özbek Sinema Günü Festival içerisinde öne çıkan diğer etkinlikler olacak.
Festival, 12 Kasım’da Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak görkemli ödül töreniyle taçlanacak.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile ilgili yarışma ve gösterim filmlerine ilişkin bilgilere ve detaylı tüm dokümanlara http://www.