Sinemanın önemli bir noktası haline gelen Akbank Kısa Film Festivali bu yıl 17 yaşında. Festival bu yıl pandemi koşulları dolayısıyla 22 Mart-1 Nisan tarihleri arasında online olarak filmonline.akbanksanat.com adresinde gerçekleştirilecek. Online yapılmanın getirdiği avantajla bu yıl Türkiye’nin pek çok şehrinden sinemaseverin rahatlıkla takip edebileceği festival hakkında Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ile konuştum ve ortaya da birazdan okuyacağınız röportaj çıktı.
Şimdiden tüm sinemaseverlere keyifli festivaller.
Sinemanın önemli bir referans noktası haline gelen Akbank Kısa Film Festivali bu yıl, tarihinde ilk kez tamamen çevrim içi ortamda yapılacak. Daha önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hazırlık süreciniz nasıl ilerledi?
Pandemi dolayısıyla bu yıl festivalimizi fiziki ortamdan çevrimiçi ortama aktardık. Tabii ki tüm festivalin formatını değiştirmek kolay olmadı.
Öncelikle tüm varolan yapıyı korumayı hedefledik. Fiziki ortamda nasılsa, festivalin yine aynı etkileşim içerisinde olmasına özen gösterdik. En iyi gösterim koşullarını oluşturmak için araştırmalarımız oldu. Yurtdışından çeşitli kurumlardan destek aldık ve bir online sinema salonu oluşturduk aslında. filmonline.akbanksanat.com adresini oluşturarak buradaki altyapı ile seyirciye filmleri ve diğer yan etkinlikleri ulaşmayı hedefledik.
Son bir yıl içinde pandemi dolayısıyla ertelenen veya iptal olan birçok festival oldu. Siz bu süreçte festivali yapıp yapmama konusunda ikilem yaşadınız mı?
Festivali yapmamak gibi bir düşüncemiz olmadı. Sadece online mı fiziki mi olacağı konusunu değerlendirdik. Biliyorsunuz geçen sene 16-26 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan festivalimiz için tüm çalışmalar hazırdı ve başlamasından bir hafta önce pandemi ortaya çıktığı için zorunlu olarak erteledik. Ancak 74 ülkeden toplam 2.217 kısa filmin başvurduğu yarışmamızın sonuçlarını Akbank Sanat Instagram hesabında gerçekleşen canlı yayında gerçekleştirerek bir ilke imza attık. Ayrıca, izleyicilerin evde vakit geçirdiği bu dönemde, kısa film üretim heyecanını da evlere taşıdık. 4 Mayıs – 4 Haziran 2020 tarihleri arasında katılımcıların evde ürettikleri en az 2 en fazla 5 dk’lık kısa filmlerden oluşan “Akbank Evde Kısa Film Yarışması”nı çevrimiçi olarak gerçekleştirdik ve ödüller verdik.
Festivale bu yıl 71 ülkeden toplam 2048 kısa filmin başvurduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla bu sayıda küçük bir düşül olsa da böylesine olağanüstü koşulların yaşandığı bir ortamda bu denli başvurunun olması da umutlarımızı yeşertiyor. Bu yılki başvuru sayısına sizin beklediğiniz düzeyde miydi?
Açıkçası pandemi sebebiyle başvuruların düşebileceğini düşündük fakat öyle olmadı. Geçen yıla çok yakın bir rakamda başvuru geldi. Bu bizi sevindirdi. Demek ki hikayelerin anlatılmasında yaşanan olumsuzluklar engel olamıyor. Oldukça önemli prodüksiyon seviyesinde güzel filmler çekilebilmiş. Bu da festivalin önemini daha fazla hissetmemize sebep oldu.
Festival bu yıl sinemaseverlere nasıl bir film seçkisi sunuyor?
Yine aynı geniş yelpazede, dünyanın her köşesinden iyi filmler var programda. Çok önemli masterclasslar var. Jaco Van Dormael gibi dünya sinemasının önde gelen bir yönetmenini filmleriyle ağırlıyoruz. Rok Bicek gibi Erdem Tepegöz gibi çok sayıda sanatçı filmleri ve söyleşileri ile festivalde yer alıyor. Tabii birbirinden değerli yeni yönetmenlerin keşfedilmeyi bekleyen filmleri de yine programın gözdesi.
Festival bu yıl film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli yan etkinliklere de çevrim içi ortamda ev sahipliği yapacak. Sinemaseverler bu yıl hangi etkinlikleri takip edebilecek?
Akbank Kısa Film Festivali her sene olduğu gibi “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve “Forum” bölümlerinden oluşacak. Dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmin yer aldığı, 37 ülkeden 90 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşacak.
Festivalin DENEYİMLER bölümünün konuğu dünya sinemasının önemli isimlerinden Belçikalı yönetmen Jaco Van Dormael. Yönetmenle yapılacak bir masterclass, son uzun metraj filmi The Brand New Testament, kısa filmleri, The Shape ve È pericoloso sporgersi festival programında yer alıyor.
KISADAN UZUNA’da bu yıl sinemamızın uluslararası başarılarıyla dikkat çekici filmlerine imza atan genç yönetmen Erdem Tepegöz var. Yönetmenin söyleşisi, ilk uzun metraj filmi Zerre, kısa filmleri Kafes, Mutlu Son ve Değneksiz Sahne Işıkları festival programında.
BELGESEL SİNEMA bölümünün konuğu ise Slovenya’dan Rok Bicek. Yönetmen The Family belgesel filmini ve ardındaki çalışma prensiplerini yapacağı söyleşi ile festival takipçileriyle paylaşacak.
FORUM bölümünde ise kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklenmesi amacıyla düzenlenen KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI yer alıyor. Bu yıl 687 senaryonun başvurduğu yarışmada finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo festivalde belirlenecek. Bölüm kapsamında akademisyen ve senaryo danışmanı Gülengül Altıntaş bir senaryo atölyesi gerçekleştirecek.
Festivalin bu yılki özel gösterim bölümünde Uzak Doğu ülkelerinin kısa filmlerini izleyeceğiz. Uzak Doğu filmlerini festival seçkisine almanızda hangi faktörler etkili oldu?
Uzak Doğu sineması her dönem ilginç ve başarılı işler üreten bir sinema.
Kendi kimliğini oluşturmuş farklı bir lezzeti var.
Biz de bu yıl bir derleme yaptık Uzak Doğu sinemasına. Bu sayede kısa film düzeyinde dahi bu sinemanın aromasını sonunda kadar hissedebileceğiniz güzel filmleri bir araya getirdik.
Ülkemizde özellikle son yıllarda kısa film festivallerine ve yarışmalarına büyük bir ilgi oluşmuş durumda. Akbank Film Festivali bu bağlamda 17 yıldır çok önemli bir misyon üstlenerek bu durumun oluşmasında katkı veren festivaller arasında yer alıyor. Dünya sinemasıyla karşılaştırdığımızda ülkemizdeki bu ilginin istenen düzeyde olduğunu düşünüyor musunuz yoksa daha ilerlememiz gereken yol var mı?
İlgi çok yüksek, her yıl daha da artıyor. Kısa filmin kendi kitlesi de var. Kısa film çok sıcak bir alan, bu alanda bir platform olmak her dönem önemli bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bizim de festival olarak yapmak istediklerimiz var.
Özellikle son yıllarda insanların uzun süre bir şeylere odaklanıp izleme tahammülü daha düşük seviyelerde. Bu noktada kısa filmler de eskiye nazaran daha çok ilgi görüyor. Bu durum hakkında düşünceleriniz neler?
Bir önceki soruda paylaştığım gibi kısa film çok sıcak bir alan ve her geçen sene kısa filme ilgi artıyor. Kısa metrajlı ve uzun metrajlı filmlerle ilgili bir karşılaştırma yapmak istemem. Her ikisi de büyük emeklerle gerçekleşmekte ve her ikisinin de yeri ayrı. Bir film izleyicisini yakaladıktan ve vermek istediği mesajı verdikten sonra sürenin bir önemi olmadığını düşünüyorum. Önemli olan nokta bir hikayenin ne kadar sürede ve nasıl anlatılmak istendiği ile ilgili.
Sinemaseverler bu yıl festivali nasıl takip edecekler? 500 kişilik bilet kontenjanının olması fiziki festivallerdeki o davetiye/bilet bulma telaşı ve heyecanını yeniden yaşatacak anlaşılan.
17.Akbank Kısa Film Festivali çevrimiçi gösterimleri, uluslararası film festivallerinin sıklıkla kullandığı Festivalscope ve Shift72 platformu aracılığıyla ücretsiz olarak yapılacak. Sinemaseverler festivalin çevrimiçi gösterimlerini filmonline.akbanksanat.com adresinden e-posta adresleri ile oluşturacakları hesaplarıyla ücretsiz olarak izleyebilecek.
Çevrimiçi filmlerin de belli bir gösterim kapasitesi var. İzlemelerin sağlıklı olabilmesi için her seans kişi sayısı 500 ile sınırlandırılmıştır. Festivalde biletler gösterim seanslarından 1 saat öncesinde ücretsiz olarak izleyicilerin alımına açılacak. Bilet alınan filmler gösterimde kaldığı süre boyunca izlenebilecek.
Festival bu sene yine merakla beklenen birçok filmi sinemaseverlere sunacak. Sizin mutlaka takip edilmesini tavsiye ettiğiniz film veya bölümler var mı?
Bizim için festivalde yer alan tüm filmler aynı derecede güzel hepsini izlemenizi tavsiye ederim.