Kadın Yönetmenler Festivali Başladı

1-7 Mart tarihleri arasında ilk etabının gerçekleşeceği 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, çevrimiçi youtube yayını ile açılışını gerçekleştirdi. 

Film gösterimleri ve atölyelerin yer alacağı programın 4. yılına kadar olan gelişmeleri Festival Direktörü Gülten Taranç anlattı. Taranç 2018’de ‘hafta olarak başlayan etkinliğin dördüncü yılında uluslararası bir festival olarak gerçekleştiğini ve ‘sığamıyoruz’ diyerek bu festivali yapmaktan çok mutlu olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Dördüncü yılında aynı zamanda Kadın Yönetmenler Derneği’ni kurduklarını dile getiren Taranç kadın sinemacı olmanın zorluklarını paylaşan, kimseyi dışarıda bırakmayan bir yapıyı özlediklerini ve bu yüzden Türkiye‛deki kadın sinemacıların sektördeki uluslararası ve ulusal başarılarını öne çıkarmak, dağıtım problemlerini gidermenin en büyük amaçları olduğunu da söyledi. Taranç sözlerine şu şekilde devam etti.  ‘Kırılgan olmak çok güç gerektiriyor, güçlü kadınların ana karakter olduğu filmlerin yarıştığı
yarışmamızın ana temasını “süperkahramanlık” olarak belirlerken pandemiden habersizdik… Her yıl daha da büyüyerek gerçekleştirdiğimiz festivalimizin çevrimiçi olması belki de ileriki yıllar da gezici bir festival olmamıza olanak sağlayacaktır. Herkesin sağlıkla, keyifle evlerine konuk olduğumuz bir festival olsun. Bu bağımsız film hareketinde bizlere filmlerini
gönderen meslektaşlarımıza, destek olan, bize inanan herkese sonsuz teşekkürler.Sığmadık, sığamıyoruz, sığamayacağız
…’

Direktör yardımcısı Duygu Kocabaylıoğlu ise gösterim ve etkinliklere dair detayları paylaştı. Kocabaylıoğlu İngiltere ile yapılan iş birliği ve Britanyalı Türk Kadınları Derneği’nin katkılarıyla festival seçkisinden 7 filmin, East Anglia Üniversitesi’nin katkılarıyla 13 filmin yurt dışında yaşayan sinemaseverlerle buluşacağını duyurdu.  Kocabaylıoğlu ; ‘Ayrıca Kosova Gerçek Derneği’nin katkılarıyla da iki festival filmimiz Kosovalı seyircilerin erişimine açık olacak.

Yine bu filmlerin yönetmenleriyle çevrimiçi ortamda canlı gerçekleştirilecek söyleşilerimiz de ve bir de tüm hafta sonuna yayılan, sadece East Anglia Üniversitesi öğrencilerine açık bir Digital Storytelling atölye çalışmamız olacak.

Türkiye’deki gösterimlere gelecek olursak bu yıl yine ilk kez uluslararası başvuruları kabul ettik ve sıkı bir eleme sürecinin sonunda Kanada’dan Kırgızistan’a uzanan bir coğrafyada 16 filmi uluslararası seçkimize dahil ettik’ diyerek sözlerini bitirdi.

Festivalin uluslararası direktörlerinden Dr. Öğr Üyesi Zeynep Merve Uygun 25-30 Haziran tarihleri arasında Seferihisar’da yapılması planlanan fiziki etaba dair gelecek planlarından bahsetti. Festivalin üçüncü olan ayağı olan 25-30 Haziran’da ödül töreni, atölyeler ve sektörel buluşmaların gerçekleşmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Festivale dair tüm gelişmeleri sosyal medya hesaplarından ve kadinyonetmenlerfestivali.com.tr‘den takip edebilirsiniz!

Atölye Programı

1000 Volt Renk Atölyesi – 02.03.2021 – saat 15.00 – 1000 Volt Post Production

Bak, Gör, Bekle, Çek Atölyesi – 06.03.2021 – Saat 14.00 – ArtLens, Nilay İşlek,

Film Müziği Atölyesi – 03.03.2021 – Saat 14.00 – Prof. Berrak Taranç,

New Media Documentaries & Digital Storytelling Workshop – 06.03.2021/ 07.03.2021 – Saat 09.00/ 09.00 – UEA, Zeynep Merve Uygun. (Bu etkinlik yalnızca UEA öğrencilerinin katılımına açıktır. Eğitim dili İngilizce’dir.)

(Atölyelere festivalin web sitesinden kayıt yaptırabilirsiniz!)

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir