Kundura Sinema’da ‘Şüphe Filmleri’ Seçkisi

Yeni yıla “Şüphe” teması altında bir araya getirdiği film seçkisi ile dinamik bir giriş yapan Kundura Sinema, Şubat ayı gösterim programına eklenen yeni filmler ile Soğuk Savaş döneminin gizemli perdesini aralamaya devam ediyor.

Sinema tarihine iz bırakmış filmlerin yanı sıra hazırladığı film seçkisiyle takipçilerine yeni keşifler için yelken açtıran Kundura Sinema , Şubat ayı film gösterim programına eklediği yeni filmlerle soğuk savaş dönemine ışık tutuyor. Adrenalin dolu bu gösterim programının yanı sıra geçtiğimiz ay ilk defa izleyicileri ile buluşan 80’li ve 90’lı yılların en büyük eğlencelerinden biri olan Pazar Gecesi Sinema Kuşağı seçkisi kapsamında Ghost , Martin Scorsese ’nin önderliğinde Dünya Sinema Vakfı tarafından restore edilen Mısırlı yönetmen Shadi Abdel Salam ’ın gizli hazinesi Al-Mumia filmi, Florian Henckel Donnersmarck ’a “En İyi Yabancı Film” Oscar Ödülü’nü kazandıran The Lives of Others ve daha fazlası Kundura Sinema’nın tarihi atmosferinde izleyiciler ile buluşmaya hazırlanıyor.

55 Yıllık Bir Tartışma: Dr. Strangelove mı Fail Safe mi?

1964 yılında vizyona giren Stanley Kubrick’ in Dr. Strangelove ve Sidney Lumey ’in Fail Safe filmleri arasındaki benzerlik son 55 yıldır film sektöründe tartışılıyor. Kundura Sinema 2 Şubat Cumartesi günü peş peşe gerçekleşecek gösterimlerinde izleyicilerine 1964 yılından beri süre gelen bu tartışmanın bir parçası olmaya davet ediyor.

Şubat ayı gösterim programında 55 yıllık bu tartışmanın konusu olan efsane yönetmen Stanley Kubrick ’in 1964 yılı siyah-beyaz yapımı Dr. Strangelove nükleer bir kıyamet planlayan savaş meraklısı askerlerin etrafında gelişiyor.

En iyi film dalında BAFTA dahil pek çok ödül kazanan Dr. Strangelove filmi, güç hırsıyla kontrolden çıkan askeri ve politik sistemlere gönderme yapan olay örgüsüyle izleyicileri filmin en karanlık köşelerine doğru çekiyor. Tartışmaların diğer bir aktörü ise Hollywood’un en üretken yönetmenlerinden biri olan Sidney Lumey tarafından çekilen, 1964 yapımı Fail Safe filmi. Amerikan ordusuna ait bir bilgisayar hatası sonucu Moskova’ya düzenlenen nükleer saldırı etrafında gelişen bu filmde usta oyuncu Henry Fonda ’nın nefes kesen oyunculuğu seyircinin merakını filmin başından sonuna kadar taze tutuyor.

Gerilim Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni: Alfred Hitchcock


Kundura Sinema, gerilim filmlerinin usta yönetmeni Alfred Hitchcock ’u 1959 yapımı North By Northwest filmi ile anıyor. New York’ta sıradan bir hayat süren Roger Thornhill’in George Kaplan kod isimli bir ajanla karıştırılıp kaçırılması etrafında gelişen filmde Thornhill, kendisine yöneltilen suçlamaları inkâr edip masum olduğunu ileri sürdükçe beklenmeyen olaylar ve tesadüfler sonucu daha da işin içine düşüyor. Hitchcock’un şüphe ve adrenalin dolu olay kurgusunun arasına
romantizm ve mizahı da katmasıyla North by Northwest filmi romantik gerilim filmlerinin de ilki kabul ediliyor. Kundura Sinema’nın “Şüphe” teması altında bir araya getirdiği seçkide Alfred Hitchcock’un heyecanlı başyapıtı şüpheyi ustalıkla yoğuruyor ve seyircilerin aklını başından almaya hazırlanıyor.

Kundura Sinema ile Yeniden Keşfet: Al-Mumia: The Night Of Counting The Years

Mısırlı sinemacı Shadi Abdel Salam ’ın vefatından önce tamamlanabilmiş 1969 yapımı tek uzun metrajlı filmi olan Al-Mumia , gerçek olaylara dayanan hikâyesiyle dikkat çekiyor. 2009 yılında Mısır Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle Martin Scorsese’nin kurucusu olduğu Dünya Sinema Vakfı tarafından restore edilen Al-Mumia, Kundura Sinema’nın izleyicileri tarafından yeniden keşfedilme fırsatı yakalıyor. İtalyan yeni gerçekçilik akımının önemli temsilcilerinden yönetmen Roberto Rossellini’nin yapımcılığını üstlendiği filmde 1881 yılında Antik Mısır’ın Tanis hanedanına ait değerli objelerin satışa çıkmasının ardından Horabat kabilesinin Teb’deki Firavun mezarlarını gizlice yağmalaması anlatılıyor. Mısır sinemasında oldukça önemli bir yere sahip olan Al-Mumia kuşku ile
casusluk ekseninde hazırlanan bu seçkiye bambaşka bir bakış açısı katıyor.

Alman yönetmen Florian Henckel Donnersmarck ’a “En İyi Yabancı Film” Oscar Ödülü’nü kazandıran 2006 yapımı ilk filmi The Lives of Others aralarında !f İstanbul’un da olduğu pek çok festivali gezdikten ve gittiği her yerde kapalı gişe oynadıktan sonra Şubat ayında Kundura Sinema’nın konuğu oluyor. Alman sinemasının önemli klasikleri arasına girmeyi başarmış The Lives Of Others , Berlin Duvarı yıkılmadan hemen önce Doğu Almanya’daki baskıcı rejime dikkat çekiyor. Hikâye, Devlet Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir tür gizli istihbarat örgütünde (Stasi) gizli polis olan Gerd Wisler’in etrafında gelişiyor. Ajan Wisler’i daha önce Haneke’nin 1997 yapımı Ölümcül Oyunlar filmindeki performansıyla tanıdığımız, ünlü Alman aktör Ulrich Mühe canlandırıyor. İktidarda olma ve kalma hırsının yarattığı baskı ortamı ve beraberinde gelen yozlaşmaya rağmen yeşeren insani duygulara film dikkat çekiyor.

Kundura Sinema’nın En Yenisi: Pazar Sinema Kulübü

80’li ve 90’lı yıllarda Pazar gecelerinin en büyük eğlencesi olan Pazar Gecesi Sinema Kuşağı, Kundura Sinema ’nın tarihi atmosferinde Ocak ayında ilk defa izleyicileri ile buluştu. Sinema filmlerinin her Pazar gecesi televizyonda ilk kez gösterildiği ve dönemin en eğlenceli etkinliklerinden biri olan Pazar Sinema Kulübü ’nün Kundura Sinema’daki ilk konuğu, yönetmen Jerry Zucker ’ın 1990 yapımı Ghost filmi Şubat ayı gösterim programında kaçıranlar için tekrar yerini alıyor. Her iki ayda bir değişecek
seçkinin ilk konuğu Ghost, bankacı Sam Wheat ile sanatçı Molly Jensen’in aşk hikayesini konu alıyor. Patrick Swayze ve Demi Moore bu unutulmaz filmin başrollerinde.

Çocuklar ve Ailelerine Özel: Kabakçığın Hayatı
İsviçreli yönetmen Claude Barras ’ın 2016 yapımı ilk uzun metrajlı filmi olan Kabakçığın Hayatı ,2016’da Cannes Film Festivali ’nde gerçekleşen prömiyerinin ardından dünyanın dört bir yanını gezdikten sonra Şubat ayında da Kundura Sinema’nın konuğu oluyor. Fransız yazar Gilles Paris’in
Autobiographie d’une Courgette isimli romanından uyarlanan film, dokuz yaşında bir çocuğun etrafında gelişiyor.

Courgette, annesinin ani ölümünden sonra bir yetimhanede yaşamaya başlar. Yetimhanede yaşamanın zorluklarını yer yer dokunaklı bir şekilde ele alan, fakat bunu yaparken mizahtan da uzak durmayan bu stop-motion animasyon, yalnızca çocuklara değil yetişkinlere de hitap ediyor. Yönetmen Barras, verdiği bir röportajda konuyla ilgili şöyle diyor: “Yetişkinler filmde çocukluk dönemlerine dair bir nostalji hissedip ağlıyorlar. Çocuklar ise filmden geleceğe dair sorularla çıkıyorlar.”

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir