Netekim Karakolu filminin çekimleri 43 yıl sonra Mersin’de tamamlanarak ve galası da Mersin’de yapılarak 13 Şubat’ta vizyona girecek.
12 Eylül 1980 olaylarında yaşanan gerçek olaylardan esinlenerek çekilen komedi tarzındaki filmin mazisi 1970’lerde Almanya’dan gelen bir gurbetçinin genç delikanlı bir köylüye verdiği ufak bir sinema kamerasıyla başlıyor. 1980 ihtilali olduğunda ise her şey yarım kalıyor ve o film esnasında kullanılan oyuncak silahlar köylünün başına işler açıyor ve köylü işkenceden geçiriliyor. Film gerçek anlamda ise çekimleri 2013 12 Eylül’ünde tamamı Mersin’de ve o dönemde ifade veren köylülerde bu filmde rol aldılar. Filmde yaklaşık 200 kişide rol aldı.
Adnan Menderes Bulvarında bulunan Cep Sinemasındaki galaya İstanbul’dan Yaşilçamın ünlü yönetmeni SE-SAM Başkanı Yılmaz Atadeniz, Yılmaz Köksal, SODER Başkanı Yusuf Sezgin, Suna Yıldızoğlu, Muharrem Erdemir ve Yılmaz Şerif de katıldılar. 90 dakikalık sinema filmi salonu dolduran sinema seyircisinden de tam not aldılar. Galaya Mersin’in birçok ilçe belediye başkanı ve Büyükşehir Belediye Kültür Müdürü de ve Mersin halkı katıldılar.
Filmin yönetmeni Yasin Korkmaz çok iyi bir film çektiklerini ve Mersin’de film çekmeye devam edeceklerini dile getirdi. Oyuncularının tamamına yakını Mersin halkından oluşan “Netekim Karakolu” Cuma günü vizyona giriyor.
Senarist ve Oyuncu olan Zeynel Korkmaz başından geçen olayları bizzat yaşamış ve senaryo haline getirmiş birisi olarak ta İstanbul’dan gala için gelen konuklara yapımcı Gürhan Ötün’le beraber tek tek teşekkür ederek plaketler sundular. Galanın ardından İstanbul’dan gelen Yeşilçamın üstatlarıyla beraber filmi izlediler.
Oyuncular Birol Ünel. Deniz Sandalcı, Sinan Oğuz, İbrahim Özcan, Elif Çetinel’in oynadığı, yönetmenliğini Yasin Korkmaz’ın yaptığı filmin konusu ise şöyle: 1970 yılında Toroslar’ın eteklerinde yaşayan bir grup genç amatör olarak sinema filmi çekmeye kalkışır. Karşılaştıkları ilginç olaylardan dolayı film yarım kalır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gençlerden birinin evinde çektikleri filme ait fotoğraflar, senaryo ve 16’mm film makaraları bulunur. Gençler aksiyon filmi çekmek istemiştir. Başta film çekmeye çalışan gençler olmak üzere filmde oynayan bütün köylü silahlı suç örgütü kurmaktan ve gerilla eğitimi almaktan günlerce karakolda kalır, İşkence görür ve sorgulanır. Köylünün ifadeleri doğrultusunda örgütün arkasında Stalin mi? Franko mu? Ya da Churchill (Çörçil) mı? olduğu konusu da komutanın kafası karışmıştır. (Muharrem Erdemir/Sadibey.com)
FRAGMAN